Apelarea la detectivi particulari poate fi o soluție potrivită atunci când vine vorba de investigarea unor fapte sau informații despre anumite aspecte juridice, financiare sau personale. Cu toate acestea, este important să cunoști faptul că investigațiile private se pot efectua doar în concordanță cu legislația în vigoare.
În plus, în angajarea unor detectivi particulari este necesar să iei în considerare câteva criterii cheie, cum ar fi experiența semnificativă în obținerea eficientă a informațiilor necesare. În caz contrar, investigațiile efectuate de detectivi particulari lipsiți de abilitățile necesare pot duce la consecințe negative. Iată, așadar, ce trebuie să știi despre detectivi particulari.
Ce este un detectiv particular?
Un detectiv particular este acea persoană angajată cu scopul de a investiga în detaliu anumite situații, de a identifica diverse fapte și de a analiza informații de natură juridică, financiară și personală. Ținând cont de specializarea sa, detectivul particular poate oferi o multitudine de servicii, printre care verificarea antecedentelor oamenilor, găsirea persoanelor dispărute, investigarea cazurilor de crimă informatică, etc.
Care sunt motivele pentru care poți apela la detectivi particulari?
Motivele pentru care oamenii decid să apeleze la detectivi particulari pot fi foarte variate, de la siguranța personală sau a copiilor la suspiciunea de spionaj industrial. Printre cele mai importante, se numără:
Proceduri de divorț
De cele mai multe ori, divorțurile sunt stresante și controversate, investigațiile particulare fiind utile în stabilirea adevărului privind bunurile deținute sau informațiile financiare. În aceste situații, detectivii particulari combină skill-urile personale de monitorizare și utilizarea inteligentă a tehnologiei, spre exemplu camerele spion pentru a surprinde conversații și interacțiuni. Totuși, este imperativ de menționat că orice activitate trebuie efectuată în concordanță cu prevederile legale.
Verificări de antecedente
Există cazuri în care persoanele fizice intenționează să verifice antecedentele persoanelor cu care intră în relație, respectiv de a confirma/ infirma comportamentul ciudat al unei persoane ori de a proteja pe cineva de o persoană cu antecedente de violență domestică.
Custodia copilului
Dacă se constată că un copil nu este tratat corespunzător ori există suspiciuni că drepturile copilului sunt încălcate de către părintele care-l are în custodie, celălalt părinte poate solicita o investigație particulară pentru a dovedi sau infirma veridicitatea acestui caz și a obține custodia.
Identificarea persoanelor dispărute
Poți apela la detectivi particulari în situația disparițiilor de persoane, aceștia fiind nevoiți să fie pe deplin discreți în activitatea lor și să utilizeze instrumente de spionaj sau digitale pentru a restrânge căutarea și identifica locul în care se află respectiva persoană.
Servicii de urmărire stalker și protecție personală
Unul dintre cele mai înfricoșătoare motive pentru a angaja detectivi particulari constă în convingerea că ai putea fi urmărit sau hărțuit cu amenințări. Este vital să implici și poliția.
Cei mai mulți detectivi particulari furnizează servicii de contrasupraveghere pentru a identifica și supraveghea un stalker, dar dacă credeți că ați putea fi expus riscului de vătămare, atunci ar fi recomandată o protecție extinsă. Protecția extinsă este utilă din mai multe motive:
Protecție în medii ostile;
Protecție împotriva amenințărilor directe sau indirecte;
Protecție în caz de urmărire;
Protecția activelor corporative;
Motive comerciale
Și companiile pot avea nevoie uneori de serviciile oferite de detectivi particulari. Cele mai frecvente motive sunt:
Atragerea angajaților de către o companie concurentă;
Sustragerea unor informații cu caracter juridic;
Fraude;
Litigii;
Spionaj industrial, etc.
Care sunt sarcinile principale ale detectivilor particulari?
Când sunt efectuate investigații private, este deosebit de important să se asigure că părțile implicate respectă legea și nu afectează într-o manieră sau alta viața acestora. În caz contrar, acest lucru ar putea ridica sancțiuni financiare și chiar pedepse cu închisoarea. De aceea, este vital să angajezi detectivi particulari cu experiență, fapt ce oferă un nivel superior de siguranță.
Acești specialiști au următoarele sarcini:
Identificarea martorilor și intervievarea acestora pentru a obține informațiile necesare;
Efectuarea de căutări;
Monitorizarea uneia sau mai multor persoane, fără ca acestea să observe, pentru o perioadă îndelungată de timp;
Colectarea de probe necesare în instanță;
Verificarea veniturilor și faptelor exercitate de o persoană;
Investigarea infracțiunilor informatice;
Suport în situații de răspundere penală/ civilă, respectiv de dispariție persoane sau fraudă;
Găsirea unei rude care a fost adoptată;
Verificarea persoanelor care desfășoară activități ilegale.
Ce trebuie să iei în calcul atunci când decizi să angajezi detectivi particulari?
De cele mai multe ori, pregătirea urmată de detectivi particulari le oferă skill-urile și talentul necesar de a investiga fapte și persoane într-o varietate de domenii. Mai mult decât atât, calitatea serviciilor, determinată de experiența îndelungată, este un alt aspect căruia ar trebui să îi dai importanță însă trebuie să fii conștient(ă) că acest lucru atrage un cost mai mare.
Cu toate acestea, o experiență dovedită înseamnă că acesta își va lua responsabilitatea de a oferi rezultate clare clientului său. Prin urmare, detectivii particulari experimentați vor fi în măsură să depună mărturie în instanță, detaliind și fiind concis în ceea ce privește informațiile colectate. De asemenea, el se va adapta în orice situație, reușind să facă față cu brio chiar și în cazul celor critice.
Un detectiv particular bun are capacitatea de a informa clientul cu privire la informațiile, complicațiile și problemele (încălcări privind legile de supraveghere, invazia vieții private, înregistrări ilegale) care pot să apară pe parcursul investigației.
Ce prevede legislația în ceea ce privește activitatea detectivilor particulari?
În momentul în care activitățile de monitorizare încalcă prevederile legale în vigoare sau etica, detectivii particulari le pot refuza, având responsabilitatea de a comunica acest lucru organelor de poliție. De asemenea, în cazul informațiilor care vizează siguranța națională, detectivii particulari trebuie să anunțe de urgență autoritățile avizate în acest sens.
În România, activitatea detectivilor particulari este reglementată de Legea nr. 329/ 8 iulie 2003.
Ce nu poate face un detectiv particular?
Conform art. 13, detectivul particular nu poate investiga:
activitatea personalului reprezentanțelor diplomatice și consulare sau a organizațiilor internaționale cu statut similar;
activitatea persoanelor, desfășurată permanent ori temporar, cu orice titlu, în interesul autorităților publice, instituțiilor sau altor persoane juridice de interes public ori în serviciile de interes public;
datele confidențiale cu privire la convingerile politice, religioase, filozofice sau sindicale și la exprimarea acestor convingeri, la orientarea sexuală, sănătatea, originea socială ori etnică a unei persoane;
cauzele penale aflate în lucru la organele judiciare;
activitățile specifice desfășurate de instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
Dacă ești în căutarea unor servicii de investigații private, apelează la SMTSOL. Specialiștii noștri sunt dispuși să te ajute în demersul profesional de a găsi adevărul.