https://www.smtsol.ro/blog/image/cache/catalog/Blog/cum%20poti%20identifica%20ce%20daunatori%20iti%20invadeaza%20casa-1170x600.jpg

Ce măsuri safe poți lua pentru protejarea casei de daunatori?

  • 30 May 2022
  • |   0 Comentarii

Odată ce habitatul lor le-a fost afectat de acțiunea umană, numeroase animale sălbatice au pătruns pe proprietățile oamenilor și în zonele urbane pentru a găsi hrană sau adăpost. Pe lângă acestea, mai pot pătrunde și animalele de companie ale vecinilor, care la fel ca prima categorie, pot crea daune pe proprietatea ta. De asemenea, chiar și animalele tale de companie se pot număra printre principalii daunatori ai casei.

Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie drastică, este esențial să identifici exact tipurile de daunatori care au pătruns și să găsești soluția corespunzătoare. Multe dintre animale sunt protejate de legi și riști să te supui unor clauze atunci când aduci prejudicii la nivelul faunei sau animalelor de companie.

Din fericire, una dintre măsurile safe pe care le poți lua pentru protejarea casei de dăunători, fără a provoca riscuri, se referă la utilizarea camerelor spy pentru a vedea exact ce daunatori ti-au trecut pragul și ce metode de îndepărtare să utilizezi. Animalele pot pătrunde prin diverse locuri (pereți, spații de acces, coșuri de fum), determinând probleme la nivelul instalațiilor electrice sau sanitare, precum și probleme de răspândire a bolilor. 

Ce semne vei găsi atunci când apar daunatori pe proprietatea ta?


Dacă bănuiești că daunele identificate ar fi provocate de diverși daunatori, atunci acordă atenție următoarelor semne:

  • Miros puternic, inexplicabil – de exemplu, mirosul de urină este un indicator puternic pentru dăunătorii care apar pe proprietatea ta;

  • Comportament ciudat al propriilor animale de companie – de obicei, acestea simt prezența animalelor sălbatice sau străine pe perimetrul casei;

  • Excremente – fecalele suspecte regăsite lângă casă reprezintă unul dintre cele mai frecvente semne ale unei infestări cu daunatori. Întrucât pot transmite boli periculoase, elimină-le doar cu mănuși și mască.

  • Găuri – golurile din structura casei sau din pământ pot sugera prezența unor daunatori;

  • Urme de grăsime – unele specii de animale (cum sunt rozătoarele) pot lăsa urme de grăsime prin locurile prin care trec;

  • Zgomot – dacă auzi diverse zgomote, mai ales pe durata nopții, atunci există posibilitatea ca pe proprietatea ta să-și fi făcut apariția câțiva daunatori.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de daunatori care apar în preajma casei tale?


Pe teritoriul țării noastre, câteva dintre tipurile de daunatori cu care se confruntă oamenii sunt:

  1. Urși – apar adesea acolo unde găsesc mâncare, de exemplu în coșurile de gunoi sau în hrănitoarele pentru păsări. De asemenea, pot să-și găsească drum și chiar în casă dacă observă, prin ușa de sticlă, hrană gustoasă în bucătărie, fapt ce ar provoca daune considerabile proprietății.

  2. Căprioare – dacă se va simți confortabil în preajma oamenilor, căprioara ar putea deveni o adevărată pacoste pentru daunele pe care le-ar putea crea. Dacă își vede reflexia într-o ușă de sticlă, aceasta ar putea deveni dezorientată. În plus, căprioarele pot distruge copacii și arbuștii din grădină, lăsând în urmă căpușe responsabile de răspândirea unor boli grave.

  3. Dihori - în aria sa naturală, dihorul este un dăunător minor al agriculturii, provocând daune producției de păsări de curte prin prădarea găinilor și a ouălor. Dacă se simte în pericol, dihorul poate provoca oamenilor mușcături dureroase și răni care necesită tratament medical. 

  4. Vulpi – intră, de obicei, pe proprietățile oamenilor, pentru a vâna păsări. Pe lângă daunele pe care le pot provoca, pot răspândi și boli. Sunt animale teritoriale, fapt pentru care odată ajunse în gospodăria ta, pot transforma grădina în proprietatea lor.

  5. Animale de companie ale vecinilor – uneori, daunele pot fi provocate și de animalele pe care le dețin vecinii tăi (câini, pisici, etc). 

Ce spune legea despre uciderea urșilor sau a altor daunatori care pătrund pe proprietatea ta?


De exemplu, conform OG nr. 81/ 21 iulie 2021, intervenția de îndepărtare a urșilor care pătrund în gospodăria ta are loc treptat, prin alungare, tranchilizare și relocare sau extragere prin eutanasiere/ împușcare, începând cu alungarea. Totuși, aceste proceduri vor fi realizate doar de către șeful echipei de intervenție, fiind consemnate într-un raport. Dacă ursul revine în acest spațiu, echipa de intervenție îl va tranchiliza și reloca. Eutanasierea sau împușcarea are loc doar dacă:

  • primele două variante nu au funcționat;

  • siguranța și securitatea persoanelor/ bunurilor sunt în pericol;

  • echipa de intervenție este în pericol;

  • ursul devine agresiv, este prins într-o capcană neautorizată sau are răni grave.

Pentru câini, pisici și alte animale, Legea nr. 205/ 26 mai 2004 susține că eutanasierea efectuată fără respectarea procedurilor legale este interzisă. Uciderea animalelor (cu intenție, fără drept), schingiuirea lor sau organizarea de lupte între animale sau cu animale sunt pedepsite cu închisoare pentru o perioadă de la 2 la 7 ani.

Camerele spion – o soluție safe pentru a identifica dăunătorii și a lua măsurile potrivite


Atunci când te trezești cu pubelele răsturnate pe alee sau alte daune pe perimetrul casei tale, este posibil ca un urs curios sau o pisică rătăcită să fi ajuns la tine acasă. Cu toate acestea, pentru a lua măsurile potrivite și a descuraja dăunătorii, este esențial să instalezi o camera spy sau o cameră de supraveghere pentru a identifica exact cauza stricăciunilor.

Există situații în care și animalul tău de companie poate fi cauza tuturor daunelor. Cu ajutorul, camerelor de supraveghere poți monitoriza comportamentul animalului tău de companie, astfel încât să eviți să-i pui viața în pericol.

Pe lângă acest avantaj, camerele spion pot fi la fel de utile și în cazul înregistrării persoanelor/ hoților care apar atunci când nu ești acasă. Multe dintre aceste dispozitive sunt dotate cu un sistem care transmit notificare atunci când există mișcare în preajma lor.

Indiferent de tipul de dăunător, camerele spy au rolul de a furniza dovezi atunci când depui un raport la poliție, poliția animalelor sau organizațiilor specifice de protecție a animalelor. Probele pot fi folosite în proceduri judiciare, de exemplu în cazuri extreme, când s-a ajuns la uciderea animalului din cauza agresivității acestuia. 

De asemenea, camerele spy sunt echipate cu tehnologie de înregistrare a dăunătorilor care apar pe durata nopții. Bufnițe sau alte animale interesante pot sa colinde grădina ta. De altfel, cu ajutorul camerelor poți surprinde cadre fantastice privind fauna sălbatică, reușind să vezi lumea animalelor cum nu ai văzut-o vreodată! Poți chiar surprinde imagini virale cu animale care se distrează de minune în grădina ta :)

Taguri: