https://www.smtsol.ro/blog/image/cache/catalog/Blog/dispozitive%20de%20ascultare%20in%20birouri-1170x600.jpg

Cum îți poți da seama că sunt dispozitive de ascultare în birouri?

 • 31 Jan 2022
 • |   0 Comentarii

Pentru oamenii obișnuiți, microfoanele spion și camerele spy pot părea elemente de domeniul filmelor cu spionaj. Totuși, ele sunt folosite și în realitate atât din motive bine intenționate, cât și ilicite.

Una dintre situațiile negative în care aceste dispozitive pot fi folosite se referă la furtul, lipsit de etică, de informații valoroase din birouri și fabrici pentru un concurent. Purtând denumirea de spionaj industrial, acest furt se realizează pentru obținerea avantajului competitiv, într-o manieră rapidă și ilegală.

Fiind o amenințare serioasă, este necesar să acorzi o atenție sporită posibilității de a fi instalate dispozitive de ascultare în birourile din locația firmei tale. De aceea, vezi cum îți poți da seama că au fost instalate dispozitive de ascultare în birouri și ce trebuie să faci pentru a proteja informațiile sensibile din cadrul business-ului tău.

Ce implică spionajul industrial și cum se realizează?


Spionajul industrial sau corporativ implică o gamă de acțiuni în domeniul de afaceri, printre care:

 • Furtul de secrete comerciale prin îndepărtarea, copierea sau înregistrarea de informații confidențiale dintr-o firmă;

 • Supravegherea proceselor tehnologice

 • Mită;

 • Șantaj ș.a.

Având scopuri comerciale, activitatea de spionaj industrial este efectuată de un insider sau de o persoană angajată care:

 • fie spionează și sustrage, în mod fizic și activ, informații pentru un concurent (procese de fabricație, formule chimice, idei, informații legate de prețuri, cercetări, etc).

 • fie instalează dispozitive de ascultare sau filmare  în birouri sau zonele de producție;

Ce domenii pot fi predispuse riscului de spionaj industrial?


Orice organizație care dispune de informații confidențiale poate fi victima spionajului corporativ. Cu toate acestea, cele mai frecvente industrii sunt cele care utilizează tehnologia înaltă, precum:

 • telecomunicații și IT;

 • Biotehnologie;

 • Aerospațială;

 • Automobilă;

 • Mașini-unelte;

 • Energie;

 • Materiale de construcții.

Cum îți poți da seama că există dispozitive de ascultare?


Există mai multe semne după care îți poți da seama că, în birouri, ar putea să fie dispozitive de ascultare. Cu toate că aceste dispozitive sunt mici și ușor de instalat/ascuns, oamenii se pot grăbi și lăsa urme. Astfel, poți observa lucruri care nu par a fi în regulă (întrerupătoare, prize sau alarme de foc așezate inestetic sau murdare; resturi pe podea; diferențe subtile de culoare în perete, denivelări în plinte, etc).

De obicei, dispozitivele de ascultare sunt integrate în locuri, în care nu dai foarte mare importanță, cum ar fi corpurile de iluminat, radiourile sau ceasurile. O schimbare bruscă a acestor elemente (aspect inestetic, suprafață ciudată, găuri) poate fi un semn că au fost introduse dispozitive de ascultare.

Un alt indiciu la care trebuie să acorzi atenție sunt încuietorile ușilor. Dacă se blochează ușor sau nu se simt cum ar trebui, atunci ori trebuie lubrifiate ori au fost modificate pentru a integra un dispozitiv de ascultare. Dacă încuietoarea devine brusc rigidă, lipicioasă sau eșuează, s-ar putea să fie vorba de spionaj industrial.

În cazul în care documentele și obiectele sunt răscolite, dar nu pare să lipsească nimic, atunci s-ar putea ca încăperea să fie supravegheată audio sau video. De obicei, ascultătorii sunt mai puțin preocupați să lase totul așa cum a fost înainte, așa că dacă ți se pare că lucrurile par dezordonate, există șanse să fii victima spionajului corporativ.

Dacă observi noi obiecte în birou (un ceas de perete, un pix, etc), întreabă cum au ajuns acolo. În cazul în care nu primești un răspuns, există posibilitatea ca un insider să fi instalat un dispozitiv de ascultare.

O copie a unei înregistrări video sau a unei conversații private primită în scop de șantaj este o dovadă clară că, în birouri, există dispozitive de ascultare/ filmare ascunse. De asemenea, persoanele neautorizate care par să cunoască informații despre business-ul tău este un alt indiciu că birourile sunt spionate de concurenți sau de persoane rău-intenționate.

Cum poți identifica dispozitivele de ascultare din birouri?


Pentru siguranța afacerii tale, ai la dispoziție două metode principale de a detecta dispozitivele de ascultare. Așadar, fie:

 1. Apelezi la servicii profesionale de detectare

Dat fiind faptul că dispozitivele de ascultare pot pune în pericol siguranța afacerii tale, poți apela la tehnicieni calificați (detectivi particulari), care dispun de echipamente profesionale, pentru activitățile de contraspionaj și pentru a identifica dispozitivele spion din locația acesteia. Cu toate că dau dovadă de eficiență, iar efortul tău este minim, detectivii particulari pot fi destul de costisitori mai ales dacă ai de verificat mai multe încăperi sau spații. În plus, timpul de așteptare până la găsirea dispozitivelor spion poate fi ușor ridicat.

 1. Achiziționezi echipament specializat

Pentru siguranța afacerii tale, poți detecta personal dispozitivele de ascultare utilizând un echipament dedicat, pe care îl poți găsi în magazinele de specialitate. De exemplu, detectoarele profesionale de semnal RF, pe care le găsești la SMTSOL, sunt eficiente pentru a localiza atât microfoanele spion, cât și camerele ascunse.

Prețul fiecărui detector profesional de dispozitive de ascultare variază în funcție de specificațiile tehnice (moduri multiple de căutare, analiza frecvențelor, posibilitate de obținere rapoarte detaliate, etc). 

Dacă bănuiești că cineva ar putea să sustragă informații confidențiale despre activitate, angajați sau orice alt aspect din compania ta, un astfel de detector este util în verificarea oricărui spațiu. Aceste detectoare au un mod facil de utilizare:

 1. Se pornește dispozitivul și se efectuează o verificare pentru detectarea dispozitivelor de ascultare;

 2. Detectorul va emite un bip sau o indicație grafică atunci când identifică un semnal emis de dispozitivul de ascultare sau când te apropii de o cameră spy.

Mai există detectoare de radiații electromagnetice, detectoare optice și alte tipuri de echipamente pentru detectarea dispozitivelor de ascultare, precum și a camerelor ascunse. 

Avantajele folosirii de detectoare profesionale sunt: independența, opțiunea de a verifica ori de câte ori este nevoie și specificațiile tehnice variate.

Ce trebuie să faci dacă ai detectat un dispozitiv de ascultare?

Dacă identifici ceva care arată ca un dispozitiv de ascultare, realizează o fotografie și caută pe internet să afli ce ar putea fi. Dacă temerile îți sunt confirmate, contactează de urgență poliția și urmează instrucțiunile oferite.

De asemenea, pe viitor, poți implementa măsuri suplimentare de protecție a informațiilor confidențiale, cum ar fi un izolator acustic profesional sau un sistem profesional anti-interceptare. În acest fel, discuțiile de business pot fi ținute în siguranță, fără să existe riscul înregistrării și scurgerii de informații. Dispozitivele generează ultrasunete, care împiedică microfoanele spion și reportofoanele să sustragă informațiile.

Dacă ești în căutarea unui detector de dispozitive de ascultare sau vrei să crești siguranța afacerii tale, descoperă pe site-ul nostru, o gamă variată de produse. În plus, specialiștii noștri îți vor oferi cele mai bune soluții pentru nevoile și dorințele tale.

Taguri: