https://www.smtsol.ro/blog/image/cache/catalog/Blog/cum%20detectam%20camerele%20spion-1170x600.jpg

Dispozitive de detectare camere spion: ce sunt și ce trebuie să faci pentru a nu fi spionat?

  • 01 Apr 2021
  • |   0 Comentarii

Descoperirea camerelor și dispozitivelor ascunse devine, din nefericire, o necesitate obiectivă pentru tot mai multe persoane. În ultimii ani, s-a identificat creștere a numărului de cazuri de folosire a camerelor ascunse și a altor echipamente de spionaj. 

Victimele pot lua anumite măsuri, prin utilizarea unor dispozitive de depistare a camerelor spion. Detectoarele cu transmisie radio și detectoarele speciale pentru camere ascunse au capacitatea de a întrerupe activitatea echipamentelor de înregistrare discretă.

Ce sunt dispozitivele de detectare a camerelor spion?


Dispozitivele de detectare a camerelor spy sunt instrumente profesionale concepute pentru a detecta și localiza camerele video ascunse (camuflate), indiferent de starea lor (online / offline) și de tipul semnalelor video. Ele oferă două metode de a găsi o cameră: 

  • fie caută sclipirea din obiectiv (la fel ca atunci când utilizezi o lanternă sau un smartphone);

  • fie detectează emisiuni RF de la o cameră wireless.

Ce dispozitive de spionaj pot fi utilizate împotriva unei persoane?

Înainte de a verifica o incintă, este necesar să determini ce tip de echipament ar putea fi folosit într-o anumită situație. De exemplu, dacă vorbim de o întâlnire de afaceri sau romantică, se vor găsi echipamente de supraveghere menite să surprindă videoclipuri sau fotografii compromițătoare.

Dacă te afli într-o locație în care se țin întâlniri de afaceri (restaurant, terasă, sală de ședințe), informațiile colectate aici pot include conversații importante. Dacă amplasarea unei camere spion nu este posibilă, persoanele rău-intenționate pot utiliza un dispozitiv de înregistrare audio.

Ia în considerare acești factori atunci când vrei să depistezi camerele de spionaj dintr-o incintă. Astfel, te poți focusa eficient pe cele mai vulnerabile și compromițătoare zone.

Ce să faci pentru a nu fi monitorizat cu o cameră spion?

Pasul 1: Când intri într-o cameră, nu ignora posibilitatea de a fi spionat 


Prima dată când ajungi în spațiul de întâlnire, presupune automat că ești urmărit sau înregistrat video. Paza bună trece primejdia rea, de aceea nu trebuie să intri în panică ori să transformi această preocupare într-o fobie.

Pentru a fi 100% sigur că nu ești urmărit(ă), verifică un pic locația respectivă (dacă ai această posibilitate).

Pasul 2: Împarte zona în sectoare, cum fac militarii

Stai în centrul camerei. Descompune spațiul în sectoare. Odată ce ai identificat aceste zone, cercetează-le pe rând, utilizând tehnicile adecvate.

Împărțirea unei încăperi în secțiuni permite verificarea sistematică și temeinică astfel încât să nu ratezi vreo zonă în care s-ar putea afla camere spion.

Pasul 3: Începe cu observarea atentă a camerei respective


Privește cu atenție în încăperea, acordând atenție oricărui lucru care îți atrage atenția sau pare suspect. Imaginează-ți că ești un detectiv. Există lucruri repetitive în cameră? Ceasuri, detectoare de fum, tablouri? Există găuri neobișnuite în pereți sau tavan? Sunt anumite lucrurile din cameră care par neobișnuite?

Tablourile se potrivesc cu decorul sau stilul camerei? Adesea, birourile, hotelurile și locuințele închiriate au un stil comun de decorare. 

Inspectează cu mare atenție toate aparatele din incintă (laptop, televizor, ceas, telefon fix sau mobil, aparat de cafea). Totodată, verifică dacă există fire proeminente, becuri sau prize suspecte sau alte detalii care par anormale. Unele lucruri, pur și simplu, le simți, le intuiești, chiar dacă nu îți sar în ochi din prima clipă.

Pasul 4: Testează fiecare priză și stabilește ce este conectat la ea

Toate dispozitivele de urmărire (mai ales cele video) necesită o sursă de alimentare. Dacă dispozitivul este alimentat de o priză sau de o baterie atunci acest aspect are legătură:

  • cu timpul pe care îl petreci în cameră;
  • cu posibilitatea ca intrusul să aibă acces acces sau nu la camera spion.

Dispozitivele cu baterii funcționează pentru o perioadă limitată de timp, dar cele care funcționează cu ajutorul prizelor electrice pot fi utilizate pentru monitorizare continuă și de durată. 

Cele conectate la priză poate fi îndepărtate prin verificarea prizelor și scoaterea din funcțiune. Aruncă o privire atentă asupra oricărui gadget care pare că nu ar trebui să fie acolo, și elimină-l (deconectează-l de la priză).

Pasul 5: Verifică locurile ideale pentru instalarea unor camere spion 


Orice cameră video spy va fi poziționată astfel încât să aibă cel mai bun unghi de înregistrare. Joacă rolul persoanei care a montat-o și identifică locurile pe care le consideri tu ca fiind cele mai bune pentru a spiona.

De exemplu, un dispozitiv de supraveghere video va fi direcționat:

  • către baie, către șifonier ori spre pat în situația camerelor de hotel sau incintelor publice;
  • spre masă, dacă vorbim de un context business.

Este important să verifici atât zonele libere, cât și cele blocate. Dacă anumite piese de mobilier par să se afle într-un loc nepotrivit, inspectează-le și vezi dacă au integrate camere spion.

Specialiștii în detectarea tehnicii de spionaj mai recomandă o opțiune: este important să se acorde o atenție specială locurilor în care, de obicei, au loc conversațiile. Dacă cineva dorește să plaseze echipamente de urmărire într-o locație privată pentru a înregistra o conversație, va plasa dispozitivul în zona în care oamenii se adună de obicei.

Este recomandat să verifici întotdeauna toate oglinzile din cameră pentru a te asigura că nu sunt cu sens dublu. O altă tehnică de testare este să închizi sursa de lumină și să folosești strălucirea unei lanterne (poate fi și de la telefon) în oglindă pentru a descoperi dacă există ceva în spatele ei.

Ce dispozitive de detectare a camerelor spion există?


Detectoarele de semnal radio sunt capabile să descopere dispozitivele fără fir care transmit înregistrări la distanță. 

Pentru camerele spion independente (care doar stochează informații pe un card flash), se recomandă un detector de lentile. Are capacitatea de a identifica reflexia luminii de la obiectivele camerei spion. În timpul utilizări, obiectele de pe ecranul dispozitivului de detectare a camerelor spy sunt iluminate sau strălucesc, astfel că îți poți da seama de prezența lor în camera respectivă.

Există pe piață, dispozitive de detectare subtile, cu care poți scana interiorul unei încăperi și poți identifica camerele spion. Dispozitivul de detectare se remarcă prin dimensiuni reduse și se prezintă sub forma unui pix. Identifică orice tip de emitator (GSM/ Bluetooth/ DECT/ Wi-Fi/ Bluetooth).

Dacă ești în căutarea unui dispozitiv de detectare a camerelor spion, SMTSOL îți propune câteva modele eficiente pentru a împiedica spionajul. Pentru mai multe detalii despre produse și accesorii, contactează-ne!

Taguri: