Fie că te preocupi de siguranța mașinii în timp ce ești la serviciu sau de siguranța copilului tău atunci când iese din casă ori dispui de o flotă de vehicule pe care vrei să le urmărești în timpul orelor de lucru, atunci singura soluție pentru aceste griji este instalarea unui GPS tracker.
În timp ce unii ar putea crede că montarea unui GPS tracker este, în general, ceva de natura filmelor cu spioni, există o mulțime de motive pentru care acest dispozitiv te ajută să scapi de griji și pericole.
Ce este trackerul GPS?
Un tracker GPS este un dispozitiv mic care poate fi plasat într-un automobil, pe un telefon mobil sau poate fi integrat în diverse aparate spion. Utilizează tehnologia GPS (Global Positioning System) pentru a identifica locația unui vehicul sau a unei persoane. De asemenea, acest dispozitiv poate urmări mișcarea și înregistra traseul. De exemplu, un sistem de urmărire GPS este util atunci când:
- o companie dorește să monitorizeze ruta și progresul unui camion în tranzit;
- oamenii vor să-și localizeze părinții sau bunicii care suferă de Alzheimer;
- părinții vor să verifice locația copilului lor.
În funcție de tracker, acesta mai poate avea și caracteristici care permit:
- verificarea stării generale de sănătate și performanței vehiculului;
- evidența vitezei;
- monitorizarea altor obiceiuri de conducere;
- furnizarea de alerte dacă mașina a fost mutată sau modificată.
Ce este tehnologia GPS?
Sistemul de poziționare globală (GPS) este un sistem de radionavigație internațional format din constelația a 24 de sateliți și stațiile lor terestre.
Finanțat și controlat de către Departamentul Apărării al SUA, sistemul a fost inițial conceput din motive militare. Astăzi, acest serviciu este destinat și utilizatorilor civili fără niciun fel de taxe sau restricții.
Ce tipuri de trackere GPS există?
Trackerele GPS se regăsesc în mai multe forme și dimensiuni, unele fiind mai discrete decât altele. Acestea sunt de două tipuri:
1.Trackere GPS în timp real (active)
Permit utilizatorilor să monitorizeze în timp real persoane, animale, vehicule sau orice alt obiect. Utilizatorul poate urmări mișcarea subiectului prin actualizări frecvente de date, care variază de la fiecare câteva secunde până la fiecare câteva ore.
Principalul avantaj al acestor dispozitive este că pot fi accesate de la distanță prin internet. Fiind compact și portabil, trackerul poate fi transportat sau atașat la îmbrăcămintea utilizatorului, în geantă sau poate fi instalat în mașină.
2.Trackere GPS pasive
Acestea funcționează ca un dispozitiv de înregistrare a datelor, care pot fi descărcate ulterior. Va înregistra datele vehiculului. Întrucât nu necesită o conexiune de date persistentă, trackerele pasive nu trimit informații în timp real.
Un avantaj al unei configurări pasive este că bateria va rezista mai mult, dar dezavantajul constă în faptul că nu vei primi actualizări minut la minut.
De ce să apelezi la GPS tracker?
Iată de ce instalarea unui dispozitiv de urmărire GPS este o idee inteligentă:
1. Afli unde se află automobilul la un moment dat
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să instaleze un GPS tracker este acela că poate arăta locația vehiculului. Există multe situații în care acest lucru poate fi util:
- dacă ți-ai parcat mașina într-un loc nepermis și nu o mai găsești, atunci trackerul GPS îți poate arăta dacă a fost remorcată.
- dacă partenerul sau partenera ar fi trebuit să fie acasă și vrei să afli de ce nu au ajuns încă;
- dacă vrei să monitorizezi traseul angajaților tăi.
Deși în 2020, numărul de furturi de mașini a scăzut la 1500 de cazuri față de anul 2019, această infracțiune reprezintă un adevărat risc pentru proprietarii de mașini. De aceea, cu un GPS tracker auto, poți identifica și furniza autorităților locația exactă a mașinii, sporind probabilitatea de a o recupera.
2. Obții ajutor în caz de urgență
Cel mai important beneficiu al unui tracker GPS este faptul că, în cazul în care ești blocat sau ești într-un accident, vei putea transmite locația ta exactă către personalul de urgență. Această caracteristică este necesară mai ales dacă te afli într-o zonă necunoscută.
3. Monitorizezi copiii sau persoanele în vârstă care suferă de Alzehimer
Copiii și vârstnicii sunt cei mai predispuși la pericole. Astăzi, trackerele GPS sunt atât de simple și de mici, încât oamenii le pot purta pe tot parcursul zilei fără ca ei să-și dea seama.
Aceste dispozitive de urmărire permit îngrijitorilor și părinților să știe exact unde se află persoana urmărită. Totodată, GPS trackerele oferă statistici de călătorie pentru a monitoriza traseele parcurse și pentru a rezolva anumite obiceiuri. Unele trackere sunt dotate cu buton de panică/ SOS.
Ce aspecte trebuie să ai în vedere atunci când alegi un GPS Tracker?
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te gândești la scopul pentru care vei utiliza trackerul GPS. Astfel, vei determina tipul și numărul de trackere GPS de care ai nevoie.
Urmărirea în timp real este principalul motiv pentru achiziționarea unui GPS Tracker, dar această opțiune diferă de la un dispozitiv de urmărire la altul în funcție de:
- Intervalele de actualizare a locației - intervalele scurte de actualizare diminuează nivelul bateriei mai repede decât cele mai lungi. Intervalele scurte de actualizare contribuie la o rută precisă pentru călătoriile anterioare, în timp ce intervalele mai lungi sunt ideale pentru verificarea locației de 1-2 ori pe zi.
- Sisteme multiple de sateliți - un tracker capabil să se conecteze la mai multe sisteme de satelit va oferi o precizie îmbunătățită a locației și un timp rapid de răspuns.
- Utilizare internațională – unele trackere GPS utilizează o cartelă SIM (conexiune celulară) pentru încărcarea datelor privind locația pe platformele de urmărire. Un tracker cu o cartelă SIM în roaming global ar putea fi urmărit de oriunde din lume.
În ceea ce privește designul, este important să alegi un tracker simplu de înțeles și de utilizat, dar suficient de durabil pentru a rezista condițiilor extreme. Un GPS Tracker ideal ar trebui să aibă un buton SOS pentru situații de urgență, bateria să reziste cel puțin 5 zile și să aibă un design rezistent la apă.
Modul de monitorizare al unui GPS Tracker este un alt criteriu căruia trebuie să-i acorzi atenție. Monitorizarea se poate realiza prin:
- Portal web – poți localiza trackerul utilizând un portal web oferit de producător. Un astfel de portal web este ușor de utilizat și poate oferi caracteristici utile, cum ar fi zonele geo-gard, istoricul rutelor, alerte și rapoarte de utilizare.
- Aplicație mobilă - aplicațiile compatibile cu iOS și Android facilitează urmărirea și localizarea dispozitivului de urmărire direct pe smartphone.
- Zone Geo-gard - Geo-gardul este una dintre cele mai bune caracteristici pentru urmărirea copiilor și a persoanelor în vârstă. Permite stabilirea unor garduri digitale hartă pentru a delimita o anumită zonă și pentru a primi notificări ori de câte ori trackerul intră/ iese din acel perimetru.
- Istoricul rutelor: platformele de urmărire înregistrează și stochează datele de locație pentru a afișa rutele parcurse anterior. Aceste istoricuri sunt stocate în cloud timp de cel puțin 1 lună.
Unii producători oferă suport tehnic prin telefon, chat live sau e-mail. Dispozitivele de urmărire sunt dispozitive care necesită cunoștințe tehnice de bază. De aceea, este important să verifici dacă producătorul sau vânzătorul oferă garanție și asistență în ceea ce privește gestionarea dispozitivului.
Prețurile trackerelor GPS variază între 350 și 1300 de lei în funcție de marcă, caracteristici și servicii asociate.
Concluzii
Tehnologia avansată de urmărire folosind sateliți a fost oferită publicului de ani de zile. Utilizând un GPS Tracker pentru urmărirea celor dragi, vei putea afla dacă aceștia sunt în siguranță.
Alocă timp pentru a explora toate caracteristicile pe care dorești să le aibă trackerul pentru a vedea dacă ar putea fi o soluție bună pentru cerințele tale. Descoperă pe SMTSOL.ro, trackerul GPS de care ai nevoie.