https://www.smtsol.ro/blog/image/cache/catalog/30.10/instalarea%20camerelor%20de%20supraveghere%20pe%20telefon-1170x600.jpg

Cum instalăm camerele de supraveghere video pe telefon?

 • 30 Oct 2020
 • |   0 Comentarii

Siguranța locuinței reprezintă o prioritate. Datorită tehnologiei avansate, putem monitoriza locuința folosind doar telefonul. Camera acestuia poate înlocui camera de supraveghere cu succes, făcând astfel posibilă obținerea de informații într-un timp foarte scurt.

Cea mai eficientă soluție în privința securității este instalarea unei camere de supraveghere video. Această metodă îți garantează obținerea informațiilor în timp real despre tot ceea ce se întâmplă în locuință și nu numai.

Din ce în ce mai mulți oameni își achiziționează camere de supraveghere deoarece au devenit mai accesibile din punct de vedere financiar. La prima vedere, camerele de supraveghere par dispozitive simple care nu fac altceva decât să monitorizeze anumite zone. Dar, datorită tehnologiei de ultimă generație, acestea dispun de funcții care le fac mai eficiente și le încadrează ca elemente ale inteligenței artificiale.

Cu toate că această tehnologie a trezit interesul oamenilor, puțini cunosc faptul că slaba configurare a dispozitivelor de supraveghere video îi pune în situația de a fi expuși la vulnerabilități mult mai ridicate decât în cazul neutilizării acestora.

Dispozitivele prin care se pot accesa camerele de supraveghere


Monitorizarea camerelor de supraveghere se poate realiza de pe:

 • Calculator;
 • Laptop;
 • Tabletă;
 • Telefon mobil.

Practic, se pot urmări înregistrările de pe orice dispozitiv și de oriunde, cu condiția unei conexiuni la internet. Dacă apelăm la monitorizarea camerelor de supraveghere de pe telefonul mobil, acest lucru presupune instalarea unei aplicații potrivite sistemului de operare.

Accesarea DVR-ului de pe telefon


DVR este un acronim de la “Digital Video Recorder” și se utilizează în cazul sistemelor de supraveghere, prin conectare directă la camere. Practic, reprezintă un sistem de înregistrare video care reține toate imaginile și oferă posibilitatea de a face legătură cu mai multe camere de supraveghere.

Acesta este un instrument indispensabil sistemului de supraveghere și poate fi utilizat și pentru înregistrarea unui alt timp de conținut (program TV).

Modul de utilizare a unui DVR nu este complicat. Acesta trebuie conectat la un dispozitiv care permite vizualizarea imaginilor surprinse de camerele video, fiind stocate automat. Sunt camere de supraveghere care au funcții mult mai avansate, cele mai importante fiind:

 • Varietate de opțiuni care fac căutarea mult mai simplă;
 • Recunoaștere facială;
 • Senzori de mișcare;
 • Sistem de alarmă;
 • Sisteme de backup.

Prin intermediul DVR-ului, se poate accesa materialul înregistrat direct de pe telefon cu mențiunea de a fi conectat la internet.

Pașii de transformare a telefonului în cameră de supraveghere video


Primul pas este reprezentat de instalarea aplicației de supraveghere video pe device-ul ales. Cele mai multe aplicații prezintă funcții inteligente care transformă supravegherea într-un proces mult mai complex. Mai multe detalii despre aplicațiile de supraveghere și caracteristicile acestora vei regăsi în rândurile de mai jos.

Al doilea pas constă în poziționarea telefonului la care camera să fie orientată către spațiul de supraveghere.

Al treilea și ultimul pas se referă la așezarea telefonului într-un suport care să permită vizualizarea întregului câmp de supraveghere. Suportul poate consta într-un trepied, ventuză sau obiect fix care să permită susținerea acestuia. Dacă se dorește o monitorizare mai îndelungată, atunci este necesară montarea suportului în apropierea unei prize deoarece streaming-ul poate determina un consum ridicat al bateriei.

Monitorizarea camerelor de supraveghere video pe telefon


Vizionarea camerelor de supraveghere pe telefon este posibilă datorită programelor special realizate care, în mod normal, sunt trimise împreună cu echipamentul cumpărat. Din acest motiv, este esențial ca atunci când se achiziționează camerele de supraveghere să se beneficieze și de aplicațiile concepute special pentru vizionarea camerelor. Cele mai cunoscute programe sunt realizate pentru sistemele de operare Android și iOS.

Sunt puse la dispoziție multe aplicații care pot fi instalate pe telefon cu scopul de a urmări materialul înregistrat de camerele de supraveghere video. Printre acestea, enumerăm:

 • ViewCam: softul ViewCam îți permite accesul către opțiunile DVR-ului pentru a vizualiza conținutul surprins de camerele de supraveghere, fiind redate direct pe telefonul mobil. Prezentarea este de tip Playback, meniul fiind unul destul de simplu de folosit;
 • Alfred Home Security Camera: această aplicație este una din cele mai cunoscute aplicații pentru supravegherea video a locuinței (compatibilă cu multe versiuni vechi ale sistemului de operare Android). Aceasta are funcția de acces de la distanță și permite transmiterea materialului video în flux direct din locul unde se află utilizatorul. Datorită senzorilor de mișcare și alarmelor instantanee se poate știi imediat dacă sunt probleme în spațiul supravegheat. De asemenea, pot fi stocate gratuit materiale video / fotografii și păstrate în siguranță;
 • TrackView: este o aplicație care transformă telefonul/ tableta/ PC-ul într-o cameră de supraveghere și controlare video. În același timp, aplicația realizează detectarea mișcărilor în câmpul supravegheat, verificarea locației GPS și stocarea înregistrărilor în siguranță. Aplicația este disponibilă atât pe sistemul de operare Android cât și pe iOS;
 • Home Security Camera WardenCam: este una din aplicațiile care funcționează perfect pe telefoanele mai vechi și este facil de configurat. Materialul video poate fi urmărit și de pe laptop sau PC, în baza IP-ului afișat de aplicația telefonului transformat în cameră CCTV. Conținutul video este salvat în Google Drive, fiind astfel eliminat riscul de a pierde materialul atunci când telefonul este distrus sau furat. Pe lângă setările uzuale care permit adaptarea rezoluției și a calității imaginii furnizate, aplicația pornește automat în cazul în care telefonul este redeschis;
 • AtHomeCamera: aplicația este potrivită pentru supravegherea copiilor în locuință. Aceasta poate să suporte aproape toate dispozitivele (PC-urile, tabletele, telefoanele) și are ca funcții: detectarea și recunoașterea feței, precum și trimiterea notificărilor privind orice mișcare umană depistată în spațiul supravegheat.
 • IP Webcam: permite transformarea telefonului într-o cameră de supraveghere conectată la rețea. Meniul aplicației oferă posibilitatea modificării unor parametrii cum sunt detecția de mișcare, detecția de sunet sau consumul de energie.

Avantajele utilizării telefonului pentru supraveghere sunt următoarele:

 • Nu este necesară achiziționarea unui telefon special pentru această activitate;
 • Telefonul are încorporată bateria, ceea ce înseamnă o durată de utilizare mult mai ridicată față de alte dispozitive;
 • Portabilitatea și opțiunile diverse de configurare;
 • Posibilitatea de streaming pe numeroase platforme.

Camera IP pentru supraveghere


În situația în care locuința rămâne nesupravegheată pentru o perioadă mai lungă de timp, o soluție este instalarea unei camera IP. Această soluție permite monitorizarea locuinței din orice loc al lumii și pune la dispoziția utilizatorului funcții inteligente precum avertizarea automată pe email sau printr-o notificare la detecția mișcării în câmpul supravegheat.

Instalarea unei astfel de camere rămâne una din opțiunile preferate de utilizatori datorită beneficiilor pe care aceasta le aduce.

Monitorizarea directă din browser reprezintă cea mai eficientă opțiune. Se accesează adresa IP a camerei prin aplicații special concepute direct pe telefon.

Fondată pe Internet Protocol, această cameră video reprezintă un dispozitiv digital care este conectat la internet. Camera reușește să înregistreze și să transmită imagini și conținut audio către alte dispozitive (telefon, tabletă, laptop).

Acest tip de cameră permite transmiterea informațiilor către dispozitive care folosesc aplicația Network Video Recorder (NVR).

Există 2 variante de camere IP și anume:

 • Camere bazate pe PoE: PoE este acronimul de la “Power over Ethernet”, fiind tehnologia care aprobă realizarea concomitentă a legăturilor de date și care permite alimentarea electrică pentru dispozitivele de rețea. Camera de supraveghere menține aceste conexiuni, dar oferă și opțiunea de a alimenta camera prin mufa de rețea. Cele mai recomandate camere IP sunt cele de la Hikvision datorită calității incontestabile și a prețului bun.
 • Camere wireless: aceste camere nu implică instalarea cablată, ci depind de rețeaua de internet. Înregistrările de pe camera WiFi IP pot fi trimise oriunde și în orice moment cu ajutorul conexiunii la internet. Printre avantajele acestor camere enumerăm: instalarea ușoară, respectiv configurarea user-friendly. Instalarea durează câteva minute. Primul pas constă în conectarea camerei la o sursă de alimentare și, apoi, descărcarea aplicației potrivită modelului. Din acel moment, există o cameră de supraveghere care poate fi accesată mereu de pe telefon.

Instalarea camerei IP

Instalarea camerelor IP este un proces simplu de realizat deoarece există un ghid de instalare, din care te poti documenta în prealabil. De asemenea, sunt puse la dispoziția utilizatorului tutoriale online despre procedura de instalare. Camera se instalează prin intermediul aplicațiilor existente atât pentru sistemul de operare Android, cât și pentru iOS.

Avantajele camerei IP

Avantajele camerei IP sunt următoarele:

 • simplitatea componentelor;
 • accesarea și controlarea directă, de pe telefon, de la distanță;
 • flexibilitatea schimbării sistemului de supraveghere;
 • echiparea cu transmisie bidirecțională – au incorporate microfon și difuzor.
 • ușurință în instalare;
 • salvarea conținutului video, în cloud;
 • vizualizarea unor materiale video sau imagini mai vechi.

Camera de supraveghere IP se deosebește de alte categorii de camere prin următoarele:

 • Posibilitate de urmărire în timp real în câmpul de mișcare al locuinței: aceasta se poate realiza cu ajutorul telefonului mobil sau al tabletei;
 • Rezoluția digitală: majoritatea camerelor IP se bazează pe tehnologia HD și, din acest motiv imaginile, și filmulețele sunt de o calitate superioară;
 • Detecție facială
 • Rotația 360°: în acest fel camera poate observa întregul spațiu, inclusiv colțurile;
 • Senzori de mișcare: orice mișcare în câmpul vizual este detectată de camera;
 • Capturi de imagine: în urma vizionării filmulețelor înregistrate în câmpul de mișcare, ai posibilitatea de a realiza fotografii;
 • Viziune nocturnă: funcția permite supravegherea pe timpul nopții;
 • Notificări prin email: este asemănător cu sistemul de alarmă, oferind notificări privind activitățile suspecte din zona supravegheată;
 • Protecție cu un cost redus.

Camera IP reprezintă soluția ideală de supraveghere, controlare și protejare a locuinței datorită avantajelor pe care aceasta le oferă la un cost mic.

Camere de supraveghere CCTV


Acronimul CCTV provine de la “Closed Circuit Television” , fiind o formă de supraveghere video. CCTV transmite, prin intermediul camerelor video, semnale într-un sistem închis către o destinație clară. Datele sunt transmise între camera video și unitatea de comandă prin: cablu video, wireless și Internet.

Astăzi, întâlnim modele avansate de CCTV care înregistrează imagini de o claritate excelentă cu diferite funcții inteligente. Putem vorbi, astfel, de o varietate de camere CCTV, care diferă între ele din următoarele puncte de vedere:

 • Nivel de performanță: se ține cont de elemente precum lentilă, rezoluția digitală, unghi de vizionare;
 • Reglaj: prezintă opțiuni de reglare fixe, pan (mișcarea de rotație poate fi până la 180° sau 360°) sau zoom (mărirea unei părți dintr-o imagine);
 • Design: se are în vedere materialul carcasei, formă și protecție împotriva acțiunii unor factori externi.

Instalarea camerelor CCTV

Camera de supraveghere selectată și instalarea acesteia depind într-o mare măsură de topologia obiectivului monitorizat. Pentru o maximizare a rezultatelor, trebuie să ții cont de următoarele:

 • Sursa de alimentare: aceasta trebuie instalată într-un spațiu bine aerisit și pe un circuit electric izolat;
 • Conexiunea: dacă este o distanță considerabilă între camerele video și unitatea centrală atunci conexiunea între camere și DVR poate fi o problemă. Spre exemplu, pentru o distanță mai mare de 250 de metri este nevoie, pe lângă cablurile alimentare, și de un amplificator de semnal. Camerele wireless este soluția în cazul problemelor dintre cameră și DVR, dar este nevoie de un tip de baterie cu autonomie mai ridicată și o conexiune 3G/4G bună.
 • Camerele: importantă este testarea acestora înainte, iar instalarea să fie realizată în locuri greu accesibile pentru a elimina riscul de a fi dezactivate.

Viitorul CCTV presupune utilizarea sistemelor bazate pe tehnologia IP. Aceasta contribuie la o extindere facilă a sistemului și instalarea unui număr ridicat de camera. Sistemele de acest tip prezintă o flexibilitate mult mai mare datorită modului simplu de extindere și reconfigurare.

Concluzii


Camerele de supraveghere se transformă cu o viteză uluitoare, dintr-un moft într-o necesitate.

Decizia de a instala o camera de supraveghere video a fost văzută cu scepticism de unii oameni, care au fost de părere că este o încălcare a unor drepturi. Însă, acestea au început să devină populare datorită atât nevoii tot mai accentuate de siguranță, cât și din cauza infracționalității ridicate din societate.

Din fericire, se găsesc foarte multe site-uri care pun la dispoziția clienților soluții pentru siguranță. Având tehnologia de partea noastră, avem posibilitatea de a ne supraveghea locuința chiar și cu un simplu telefon.

Pentru omul modern, conectat la provocările prezentului și însetat de cunoaștere în materie de tehnologie, ideea unei camere de supraveghere video menite să îl protejeze atât pe el, cât și pe ceilalți din jurul lui, reprezintă o componentă de bază în societatea actuală.

Taguri: