Supravegherea online sau offline a copilului tău este foarte importantă. Cu toate acestea, ea trebuie să se realizeze în anumite limite, astfel încât să nu invadezi intimitatea acestuia. Descoperă în acest articol ce aspecte trebuie să ai în vedere și cum poți să supraveghezi copilul fără să-i afectezi încrederea în el și în tine.
Siguranța copiilor este un aspect critic pentru părinți indiferent de locul și activitatea pe care o desfășoară. Având în vedere că societatea și nevoile s-au schimbat și, totodată, au limitat unele aspecte ale vieții de familie, părinții caută adesea metode pentru a supraveghea și asigura protecția acestora.
Siguranța copiilor
Supraveghează copilul suficient cât să se afle în afara oricărui pericol, deoarece ei nu-l înțeleg. Supravegherea copiilor este esențială pentru siguranța lor, deoarece:
- sunt curioși, în mod natural, și vor să exploreze lumea din jurul lor;
- se pot rătăci sau răni într-o clipită;
- peste tot, în jurul lor, dar și acasă, există multe pericole - văzute și nevăzute.
- părinții au responsabilitatea de a face lumea copiilor cât se poate de sigură.
Desigur, este foarte important să știi să faci diferența între supraveghere și spionaj/ urmărire propriu-zisă. Sunt 2 lucruri total diferite care nu au legătură una cu alta.
Protejarea copiilor
Poți proteja copiii atunci când ești conștient de ce sunt capabili. Așadar, trebuie să fii pregătit pentru fiecare etapă de dezvoltare.
Înainte ca cel mic să înceapă să se deplaseze, asigură-te că toate obiectele de mobilier și echipamentele sunt sigure și nu pot fi răsturnate. Blochează accesul în zonele care reprezintă un pericol. Pentru a vedea pe unde umblă copilul tău și a evita accidentarea sa cât timp tu faci altceva, poți utiliza acest ceas digital cu senzor de mișcare și cameră spion.
Fii conștient de cât de departe poate ajunge copilul tău. Asigură-te că muți orice lucru riscant din afara zonei lui de activitate. Amintește-ți, de asemenea, că acesta poate să ajungă astăzi la ceva la care ieri nu a reușit. Așa că, fii întotdeauna cu un pas înaintea copilului tău!
În afara casei, supravegherea cu ajutorul camerelor spion integrate în obiecte obișnuite poate deveni dificilă (mai ales în cazul adolescenților). Totuși, această monitorizare poate fi realizată prin intermediul aplicațiilor online. Există numeroase motive relevante pentru care se merită să utilizezi astfel de aplicații, printre care:
- cyberbullying-ul;
- furtul de date pe social media;
- conversațiile cu prieteni necunoscuți;
- abuzurile sexuale online;
- accesarea unui conținut nepotrivit pentru vârsta copilului tău, ș.a.
Supravegherea de la distanță a copilului
Lumea a evoluat extrem de mult și, totodată, micuții și copilăria lor s-au transformat radical. Schimbările sociale joacă, de asemenea, un rol semnificativ în adoptarea tehnologiilor de supraveghere în viața de familie.
Dintotdeauna copiii au fost supravegheați pentru a se asigura că sunt feriți de pericole. În trecut, când oamenii aveau tendința de a trăi în comunități strâns legate, supravegherea era efectuată de rude, vecini și prieteni. Astăzi, oamenii tind să locuiască în cartiere în care este posibil să nu se poată baza pe ceilalți pentru a avea grijă de copiii lor. Astfel, se accentuează sentimentul de pericol resimțit de către părinți. Tehnologia actuală le poate oferi părinților un mod aparent convenabil de a elimina aceste temeri legate de siguranță.
Soluția este reprezentată de utilizarea unor dispozitive discrete menite să supravegheze atât copiii mici, cât și pe cei mai mari. Nu contează că se află la grădiniță sau la joacă. Oare îşi fac temele? Au adormit la prânz? Și-au strâns jucăriile din mijlocul casei?
Chiar dacă te afli la muncă sau la volan, poţi accesa oricând imaginile transmise de camera spion. Nu îți face griji în legătură cu dispozitivele. Ele pot fi implementate facil în diverse obiecte din cameră sau pot fi achiziționate obiecte cu camere spion deja integrate. În acest fel, acestea nu vor trezi suspiciunile sau curiozitatea copiilor:
- într-un odorizant de cameră;
- într-un pix/ stilou;
- într-o boxă portabilă.
Mai mult decât atât, cu ajutorul acestui dispozitiv, poți verifica dacă bona pe care ai angajat-o are grijă de cel mic.
Camerele spion - sunt o idee bună pentru supravegherea copilului?
Poate ideea de a monitoriza activitatea copilului ți se pare un pic deplasată. Cea mai bună monitorizare este fundamentală și se bazează pe încredere. Ideal ar fi să rămâi conectat cu copilul tău. Când aveți conexiuni bune și comunicarea este eficientă, există mai multe șanse ca acesta să povestească ceea ce face.
Dar dacă acest lucru nu e posibil și vreți să rezolvați aceste temeri, dispozitivele cu camere spion îți vin în ajutor. Astfel, știi că micuțul este safe și că respectă tot ce l-ai învățat.
Camerele spion sunt soluția perfectă pentru monitorizarea copilul tău, dar până la o anumită vârstă. Îi vei face un bine, mai ales dacă ai angajat pe cineva care să aibă grijă de el. Întrucât tehnologia a evoluat deosebit de mult, ai acum posibilitatea de a le ascunde în diverse obiecte. Cu greu îți poți da seama dacă se află o cameră spion într-un obiect obișnuit precum acest pahar.
Cum poți supraveghea copilul fără a-i invada intimitatea?
Decizia de a monitoriza copiii și în ce măsură este o dilemă parentală obișnuită.
Se recomandă să discuți cu propriul copilul despre ideea de a purta o formă de dispozitiv de urmărire, mai degrabă decât să instalezi unul în obiectele pe care le poartă. Dacă descoperă dispozitivul fără o explicație din partea ta, copilul s-ar putea simți spionat, iar încrederea în tine va fi spulberată.
Dacă ai impresia că discuția nu va identifica cu adevărat pericolele la care copilul este expus atunci vei fi nevoit să apelezi la camerele spion discrete (care pot fi integrate în obiecte obișnuite). Ai grijă! În esență, camera spion nu are scopul de a-i verifica activitatea minut cu minut, ci parțial, pentru a evita accidentele și situațiile critice.
În plus, este necesară îndepărtarea potențialelor pericole:
- În interiorul casei - mergi din cameră în cameră pentru a te asigura că este totul în regulă.
- În afara casei/ în curte (în față și în spate) - verifică aleea, grădinile, magazia și garajul. Adresează-ți următoarea întrebare: există ceva în acest spațiu care prezintă riscuri pentru copil? După identificarea zonelor și obiectele periculoase, poți lua măsurile corespunzătoare pentru a le remedia.
Ce trebuie să faci înainte de supravegherea copilului?
Pentru a realiza monitorizarea eficientă a activității copilului (fie că vorbim de cea online, fie de cea offline), părinții trebuie să urmeze o serie de instrucțiuni de bun simț:
- Definirea obiectivului - înainte de a începe monitorizarea, întreabă-te de ce simți nevoia pentru a face acest lucru și dacă se va îndeplini obiectivul. Dacă, de exemplu, copilul nu vorbește cu tine, instalarea de programe sau camere spion nu va schimba situația. În schimb, o mică cercetare privind comunicarea contribuie la identificarea motivelor pentru care o cameră spion ar putea să ajute în asigurarea protecției.
- Fii consțient de limite. Dacă simți că monitorizarea este necesară, ai grijă să nu exagerezi. Copiii trebuie să experimenteze o independență adecvată vârstei în călătoria lor către vârsta adultă. De aceea, utilizează camere spion doar atunci când există posibilitatea de a se ivi evenimente neplăcute.
- Fii deschis și prevăzător. Cel mai important, explică-i copilului că deși ai încredere în el, nu se poate aștepta să cunoască toate pericolele și să identifice riscurile, mai ales că și adulții se luptă să descifreze ceea ce este real și ce nu. Majoritatea copiilor înțeleg și sunt dispuși să tolereze într-o anumită măsură ideea de supraveghere. Ai în vedere faptul că poți efectua o monitorizare eficientă dacă vei colabora cu copilul, hotărând împreună asupra a ceea ce vei supraveghea și ce nu. Printre exemplele de aspecte pe care le poți monitoriza, menționăm:
- Cantitatea de timp petrecut pe Instagram sau jocuri? Corect.
- Tipul de conținut pe care îl vizionează? Corect.
- Activitatea bonei și atitudinea ei față de copil? Da.
- Interacțiuni cu noi prieteni online? Decideți împreună când și cât.
Dacă simți că nu poți discuta lejer cu copilul despre acest subiect, efectuează monitorizarea în mod discret. Totodată, asumă-ți riscul că dispozitivul de supraveghere poate fi descoperit și, astfel, încrederea lui în tine va fi afectată semnificativ. Așadar, măsura în care este efectuată supravegherea și instrumentul prin care realizezi acest lucru depind de subiectivitatea părinților.
Ce reguli trebuie să stabilești?
Pentru a elimina orice fel de problemă, ar trebui să stabilești un set de reguli relevante pentru copilul tău. De exemplu, îi poți spune că:
- În interior mergem, nu alergăm.
- Strânge jucăriile când termini de jucat.
- Urci pe scară și cobori pe tobogan.
- Poartă întotdeauna casca când mergi pe bicicletă sau role.
- Traversează strada mereu pe zebră și doar la culoarea verde a semaforului. Asigură-te de două ori înainte de a traversa.
- Ai grijă la mașini. Sunt foarte periculoase.
Scopul acestor reguli nu este doar de a promova siguranța copilului, ci și de a-i dezvolta obiceiuri sănătoase care să-l ajute în viața de zi cu zi. Discută orice nelămurire sau întrebare pe care o are copilul în ceea ce privește siguranța acestuia.
Care sunt căile prin care îți pregătești copilul pentru viață ?
Pentru a evita situațiile în care integritatea fizică și psihologică a copilului tău ar putea fi afectată, specialiștii recomandă părinților să desfășoare o serie de activități de tip learning. Astfel, ca părinte, trebuie să:
- îl înveți cum să își aleagă prietenii - de la o vârstă, copilul trebuie să-și aleagă corect prietenii și să stea doar pe lângă oamenii de încredere.
- îl înveți să accepte sfaturi doar de la persoane de încredere și să nu vorbească cu străinii;
- îl înveți să folosească un telefon sau un dispozitiv de apărare pentru copii – ar fi bine să învețe numărul tău de telefon, numărul de urgențe 112 sau să aibă asupra lui o alarmă (în caz de pericol).
- faci jocuri de rol - întrucât copiii dezvoltă abilități prin intermediul jocului, la fel și cele de siguranță pot fi învățate prin jocuri de rol. Interpretând anumite roluri, copilul are posibilitatea de a ști când este necesar să spună „Nu”. De asemenea, poți alege situații din viața reală, cum ar fi confruntarea cu un străin în timp ce merge la școală sau ce se întâmplă dacă dădaca... . Pune copilul să practice ceea ce ar trebui să spună și să facă dacă se simte amenințat. De exemplu, copiii ar trebui să învețe să țipe puternic: „Această persoană vrea să mă răpească/ rănească. Am nevoie de ajutor!" .
- recapitulezi cu ei aspectele de siguranță și să le exerseze des - copiii trebuie să repete des activitățile care dezvoltă abilitățile de siguranță. Acestea trebuie reluate de 5 până la 10 ori pe an.
- să insiști la școală/ grădiniță asupra implementării unui program de prevenire a agresiunii copiilor.
Concluzii
Este o lume mare. Pe măsură ce copilul tău crește, supravegherea acestuia devine din ce în ce mai dificilă. Este normal să-ți faci griji pentru siguranța lui.
Când copiii încep să meargă singuri pe trotuare sau chiar în mijloacele de transport în comun, părinții devin stresați. Totodată, este responsabilitatea noastră ca părinți să oferim treptat copiilor noștri posibilitatea de fi independenți. Așa că, trebuie să-i învățăm cum să se supravegheze singuri fără a submina faptul că lumea este un loc rău.
Supravegherea nu este o activitate izolată. Ea este mesajul cheie al siguranței copiilor. Nevoia de a monitoriza copiii este necesară identificării capacităților lor astfel încât părinții să stabilească mult mai bine regulile de siguranță.