Putem vorbi de o infracțiune de santaj în contextul în care există o încălcare a drepturilor unei persoane. Potrivit art. 207 al noului Cod Penal, șantajul implică o formă de constrângere a unei persoane în vederea efectuării unei acțiuni nedorite, scopul fiind dobândirea injustă a unui folos nepatrimonial, pentru cel care a inițiat constrângerea sau pentru altă persoană.
unei persoane în săvârșirea unei acțiuni cu scopul de obține pe nedrept anumite foloase.
Din păcate, există numeroase cazuri de santaj, în care autorul a folosit amenințări privind divulgarea unor informații personale sau fapte stânjenitoare pentru a cere bani sau favoruri de la victimă.
În astfel de cazuri, victimele sunt supuse unei presiuni mult prea mari și nu reușesc să gestioneze rațional situația. Însă, in caz unui santaj există mai multe masuri de siguranta la care se poate apela.
Prin ce forme se poate comite șantajul?
Având în vedere drepturile oamenilor, punctul de referință în infracțiunea de șantaj este obligarea unei persoane de a adopta un anumit comportament împotriva voinței sale și dobândirea nedreaptă a unui câștig, indiferent de natura sa. Prin urmare, autorul trebuie să răspundă legal pentru faptul că a îngrădit dreptul de liber arbitru al unei persoane și a obținut un folos (bănesc sau nu) de pe urma acestei fapte.
Însă, în situația în care autorul nu dobândește în mod nedrept un folos, din punct de vedere legal el este vinovat doar de constrângere psihică, conducând astfel la infracțiunea de amenințare.
Indiferent că vorbim de amenințare sau santaj, efectul asupra unei persoane este același, mai precis îngrădirea libertății morale, ea trăind într-o stare permanentă de teamă și neliniște.
Șantajul se poate efectua prin două moduri:
De natură fizică - în această situație este vorba de o acțiune agresivă ce are ca scop minimizarea rezistenței victimei. Practic, se recurge la violență.
De natură morală - agresorul face apel la acțiuni care generează temere și frică. Un exemplu relevant în acest caz este constrângerea victimei cu informații sau acte care aduc prejudicii sociale sau de orice fel ale unui membru al familiei.
Persoanele care sunt amenințate prin santaj, acționează din impuls, neputând să își gestioneze reacțiile. Păstrarea calmului este un aspect important, care ajută la găsirea unei soluții raționale și sigure.
În multe situații, persoanele constrânse cu dezvăluirea unor informații sau fapte confidențiale nu știu cum să răspundă la acest act, ajungând să plătească sumele uriașe cerute sau înfăptuirea unor acțiuni fără voia lor doar pentru a elimina această problemă. Însă, ele nu conștientizează că acceptarea acestei conduite nu face decât să sporească și mai mult interesul autorului de a impune alte condiții.
Ce este de făcut în situația unui santaj?
Există o serie de măsuri care pot fi de mare ajutor în cazuri de santaj. Printre principalele acțiuni pe care le poți lua într-o asemenea situație sunt:
Apelarea la autorități - dacă primești amenințări și ești constrâns(ă) să adopți un anumit comportament este vital să apelezi la ajutorul autorităților, raportând această infracțiune. În plus, poliția te poate îndruma în privința adoptării comportamentului potrivit în vederea obținerii unor dovezi solide. De asemenea, poți discuta cu un avocat pentru a afla informații utile, necesare pentru a răspunde șantajului.
Colectarea unor probe privind infracțiunea de santaj - spre exemplu, obținerea unor probe audio sau video. Dacă primești amenințări constant și intervine și agresiunea fizică, poți apela la camere spion. Având avantajul că pot fi integrate cu ușurință în anumite obiecte personale, autorul nu-și va da seama de intențiile tale. Practic, dovezile obținute te vor ajuta să susții infracțiunea de șantaj.
Păstrarea oricărui mesaj primit de la făptuitor - o evidență a oricărei forme de comunicare cu infractorul poate fi o probă importantă. O captură de ecran a unor email-uri sau mesaje este esențială, ele fiind dovezi ce vor susține cazul.
Schimbarea parolelor pe platformele de socializare și nu numai - există situații în care autorul șantajului poate obține fotografii compromițătoare sau informații confidențiale prin compromiterea conturilor sociale. Dacă acesta are acces la conturile tale, el poate răspândi mult mai ușor anumite date personale ale tale.
Securizarea locuintei - cu ajutorul unui sistem de supraveghere modern îți poți asigura un nivel înalt de securitate al locuinței. Practic, poti descuraja orice act de intrare prin efracție. Mai mult decât atât, dacă autorul reușește să pătrundă în locuință și vă amenință vădit, comunicând totodată intenția lui de a obține un câștig, poți obține o dovadă clară cu ajutorul camerelor de supraveghere.
Concluzii
În prezent, putem observa numeroase cazuri de santaj si amenintare, victimele fiind supuse unei presiuni psihice enorme, ce le afecteaza calitatea vieții. Cele mai multe infracțiuni de santaj se petrec în mediul online, acesta fiind un cadru ce favorizează insecuritatea datelor.
Un mod ideal de a preveni astfel de situații este minimizarea volumului de informații personale, ce se pot afla cu ușurință prin diferite mijloace digitale. Cu siguranță este dificil, însă este o măsură de siguranță care îți poate oferi încredere și liniște.