https://www.smtsol.ro/blog/image/cache/catalog/2021/decembrie/utilitate%20reportofon-1170x600.jpg

În ce situații prezintă utilitate un reportofon spion?

 • 23 Dec 2021
 • |   0 Comentarii

Înainte de toate, trebuie să știi că spionajul audio din motive ilicite este pedepsit conform legii. Înregistrarea audio fără consimțământul persoanelor poate pune utilizatorul de reportofon spion să plătească daune morale și despăgubiri materiale semnificative.

Cu toate acestea, poți achiziționa oricând și legal un reportofon spion atâta timp cât nu îl utilizezi pentru scopuri ilegale. De aceea, atunci când decizi să cumperi un reportofon spion, asigură-te că nu încalci dreptul la viață privată al persoanelor expuse.

Ce este un reportofon spion?


Un reportofon spion este un dispozitiv care permite înregistrarea discretă a conversațiilor. Se remarcă printr-un design simplu și practic, care permite integrarea într-o varietate de obiecte obișnuite.

Reportofonul spion captează sunetul, transformându-l într-un fișier audio transferabil pe un alt dispozitiv (cum este laptopul).

De ce merită să investești într-un reportofon spion?

Cu siguranță poți opta oricând pentru înregistrarea vocală de pe telefon, însă calitatea sunetului și funcțiile auxiliare ale modului de înregistrare nu se compară cu cele ale unui reportofon profesional. 

Cu ce diferă reportofonul spion de microfonul spion?
Cu microfonul spion, ai posibilitatea de a asculta în timp real conversațiile, în timp ce reportofonul spion are rolul de a înregistra conversațiile pentru a fi ascultate ulterior.


În ce situații poți utiliza un reportofon spion în mod legal?

Cu toate că poate fi tentant pentru unii să folosească reportofonul în scopuri răuvoitoare, nu uita că înregistrarea audio fără să ții cont de legislație te poate pune în situații neplăcute. De aceea, iată care sunt situațiile în care înregistrarea audio este legală:

 1. Întâlniri de afaceri


Înregistrarea informațiilor cheie (cifre importante, soluții inteligente menționate, idei unice, întrebări, etc) furnizate în cadrul întâlnirilor de afaceri este esențială pentru a preveni riscul de a uita ceea ce participanții au zis. Chiar și pentru cei mai activi participanți, uitatul poate fi o problemă în calea eficientizării proceselor operaționale din cadrul companiei.

În plus, se pierde timp inutil cu transcrierea sau tastarea informațiilor, distrăgând totodată atenția. Astfel, înregistrarea audio permite ascultarea profundă și participarea activă a tuturor informațiilor transmise. După înregistrare, ele pot fi transcrise ușor pentru referințe ulterioare. 

Desigur, dacă ai de gând să folosești un reportofon spion pentru înregistrarea acestor întâlniri, este imperativ să soliciți consimțământul persoanelor.

 1. Interviuri și focus group-uri


În marketing, unele instrumente de cercetare solicită nevoia de a lua notițe foarte rapid pe măsură ce oamenii răspund la întrebări. Iar în cazul unei persoane care vorbește rapid, acest lucru se complică. Din acest motiv, există posibilitatea să pierzi din vedere unele detalii care ar putea să ajute compania.

De asemenea, una dintre cele mai mari probleme întâlnite în astfel de cercetări se referă la sunetul slab înregistrat. Este nevoie de efort deliberat și gândire pentru a-l înregistra. În primul rând, aceste activități ar trebui să se desfășoare într-o cameră privată, ferită de zgomotul exterior. În al doilea rând, un reportofon spion de sine stătător va produce rezultate mult mai bune decât cele mai multe telefoane inteligente. Nu sunt potrivite pentru a înregistra în mod adecvat astfel de discuții deoarece microfoanele din ele sunt foarte mici. În al treilea rând, este necesar să acorzi atenție amplasării reportofonului spion. Adesea, acesta este amplasat lângă focus grup sau lângă persoana intervievată. Cu toate acestea, el trebuie plasat în mijlocul grupului sau în fața intervievatului.

În plus, obținerea de review-uri autentice (citate mot-a-mot) devine imposibilă dacă vei utiliza doar pix și caiet sau o tabletă. Utilizarea unui reportofon spion te eliberează de această grijă, oferindu-ți posibilitatea de:

 • a acorda atenție la alte indicii non-verbale (gesticulații, mimică, etc) care aprofundează răspunsurile primite;

 • a gestiona mai bine diverse situații apărute în cadrul interviului/ focus grupului.

Și în acest caz, trebuie să notifici, încă de la început, persoanele participante cu privire la înregistrarea audio a cercetării.

 1. Îmbunătățirea vorbirii

  Business woman giving a lecture Free Photo

Dacă vreodată nu ți-a plăcut vocea sau modul în care vorbești atunci când auzi o înregistrare cu vocea ta, atunci nu ești singura persoană în această situație. În psihologie, există un fenomen care poartă denumirea de „ confruntarea vocii”, care implică faptul că unei persoane nu-i place sunetul propriei voci.

Dacă este ceva care te deranjează la acest aspect, poți utiliza un reportofon spion pentru a:

 • îmbunătăți tonul, cadența vorbirii și volumul;

 • eliminarea bâlbâielilor care pot să apară în timpul vorbirii și care pot sugera lipsa de încredere în sine;

 • prevenirea blocajelor prin eliminarea cuvintelor de completare, de tip „ăăă”, „gen”, „știi” etc.

 1. Învățarea limbilor străine

  High angle students studying together Free Photo

Cu ajutorul unui reportofon, poți înregistra dialogurile și recitarea conținutului scris pentru a eficientiza procesul de învățare a unei limbi străine noi. În acest fel, poți evalua intonația, pronunția, tonul și modul de tranziție dintre replici.

 1. Cărți audio pentru copii

Girl telling story to mom while reading book Free Photo

Dacă copilul tău își dorește să îi citești aceeași poveste în fiecare zi/ seară, atunci ai opțiunea de a înregistra povestea pe un reportofon spion. Astfel, tu ai posibilitatea de a face alte activități, iar copilul tău îți va auzi vocea în timp ce desfășoară la rândul lui alte lucruri (desenează, își lasă imaginația să zboare). În plus, înregistrarea audio a poveștii devine o oportunitate excelentă de a liniști și adormi copilul în timp ce unul dintre părinți nu se află acasă.

 1. Înregistrarea cursurilor


Cercetările arată că informațiile noi, predate la cursuri, sunt uitate de cursanți într-un procent de aproximativ 70%. Exact ca și în cazul întâlnirilor de afaceri, reportofoanele spion captează toate informațiile furnizate de cadrele didactice, în timp ce studenții sau elevii pot asculta, participa activ și lansa întrebări de clarificare, în cadrul orelor.

În plus, redarea înregistrărilor în timpul pregătirii pentru examen aprofundează conceptele învățate.

Concluzii

Indiferent că ești specialist de marketing ori student, investiția într-un reportofon spion de calitate poate soluționa numeroase dificultăți, eficientizând activitățile pe care le desfășori. Nu uita că înregistrarea audio cu ajutorul reportofonului spion trebuie să se realizeze întotdeauna în conformitate cu legislația în vigoare.

Astăzi, se regăsește o gamă variată de reportofoane spion pe piață. Descoperă pe site-ul nostru, reportofoane spion de cea mai bună calitate, care prezintă siguranță și eficiență în utilizare. În plus, specialiștii noștri îți vor oferi cele mai bune soluții pentru nevoile și dorințele tale.

Taguri: