https://www.smtsol.ro/blog/image/cache/catalog/Blog/siguranta%20copiilor%20pe%20internet-1170x600.jpg

Siguranta copiilor pe internet - ce masuri pot lua parintii?

  • 03 Nov 2022
  • |   0 Comentarii

Siguranța copiilor pe internet este o prioritate pentru orice părinte, fiind în prezent un subiect larg dezbătut în foarte multe cercetări și rapoarte. Din păcate, copiii sunt expuși accidental sau premeditat unor materiale cu puternic impact asupra sănătății lor emoționale și psihice.

Fiind o normalitate prezența lor în mediul virtual, în special pe platformele de Social Media, cei mai mulți dintre adolescenți privesc cu multă bucurie și deschidere această experiență digitală. Însă, inconștient, aceștia oferă informații din viața lor privată, fapt care poate determina foarte multe consecințe.

Acest subiect este astăzi în atenția publicului prin prisma numărului alarmant de cazuri în care copiii s-au confruntat cu cyberbullying, hărțuire și alte activități ofensatoare.

În general, cei mici sunt dornici de cunoaștere și de experimentare, însă în absența unor instrumente de apărare, ei devin o țintă ușoară, fiind supuși unor mari pericole. În acest context, rolul părinților este extrem de important.

Părinții fac tot posibilul să ofere copiilor siguranță, fiind atenți la bunăstarea și confortul lor. Însă, ce trebuie să facă aceștia pentru a-i proteja de conținutul necorespunzător pe care îl oferă mediul online?

Ei bine, există mai multe modalități eficiente care să asigure un nivel înalt de sigurantă copiilor pe internet. Descoperă în rândurile următoare mai multe informații despre pericolele la care sunt expuși copiii pe internet și soluțiile la care pot apela părinții în vederea garantării siguranței lor.

Care sunt principalele amenințări la adresa siguranței copiilor pe internet?


Toată activitatea pe care o realizează cei mici în mediul online este în esență o amprentă permanentă, care mai devreme sau mai târziu devine o unealtă împotriva bunăstării lor. Orice informație din viața privată atât a copiilor, cât și a părinților pot fi elemente cheie în activități de șantaj, înșelătorii, hărțuire și multe alte situații limită. 

Printre cele mai comune amenințări la adresa siguranței copiilor pe internet menționăm:

  • Expunerea la un conținut nepotrivit - din păcate, timpul pe care îl petrec copiii în online este unul ridicat, fapt pentru care riscul de a fi expus unui content inadecvat este major. Spre exemplu, conținutul sexual explicit, actele de agresiune, limbajul vulgar sunt lucruri la care pot fi expuși copiii pe internet, acest lucru având un impact asupra stării lor emoționale;

  • Cyberbullying - este o formă digitală a bullying-ului, fiind întâlnită pe platformele de socializare, jocuri etc. Vorbim de cyberbullying atunci când un copil este amenințat, umilit sau hărțuit utilizându-se dispozitive digitale. Pot fi trimite mesaje jignitoare, imagini compromițătoare făcute publice sau chiar furt de identitate cu scopul de a defăima în numele lor. Din păcate, există foarte multe cazuri de cyberbullying la adolescenți, ei confruntându-se cu reale traume.

  • Fraude și escrocherii online - o altă problemă des întâlnită o constă înșelătoriile făcute copiilor. În mediul virtual, acestia pot interacționa cu persoane străine, care au un cont fals și au intenții ascunse. Cei mici pot furniza fără să-și dea seama informații despre viața privată a familiei sau alte lucruri prețioase, care pot face obiectul unei fraude.

Ce măsuri pot lua părinții pentru a garanta siguranta copiilor pe internet?

Părinții trebuie să conștientizeze riscurile la care se expun copiii lor în ceea ce privește utilizarea internetului și să aplice unele măsuri de prevenție. În plus, este important modul în care abordează această situație și explicațiile aduse copiilor în acest sens. 

Dialogul deschis - Primul pas către garantarea siguranței pe internet

O modalitate eficientă de a menține copiii în siguranță este discuția sinceră și deschisă cu aceștia în legătură cu riscurile la care se expun online. Stabilirea de comun acord a unor reguli bine definite și oferirea unor explicații privind aceste reguli și pericolele împotriva cărora se protejează pot ajuta copilul să conștientizeze riscurile utilizării internetului. Aceste reguli urmăresc protejarea confidențialității și siguranței lor online.

Comunicarea sinceră este fundamentată în relația părinte-copil. Părinții trebuie să fie alături de copil, să îl învețe cum să fie responsabil în mediul online și în situații limită să ceară ajutorul lor, fără să existe teama de critică. În plus, părinții trebuie să acorde atenție comportamentului pe care îl manifestă copilul.

Utilizarea tehnologiilor pentru protejarea copiilor

Un mod de a asigura protecția copiilor pe internet este instalarea unui program de antivirus sau a unui program de control parental avansat. Programele antivirus pot fi instalate cu scopul de a preveni anumite programe spyware sau diferiți viruși, garantând totodată și activarea unor setări de confidențialitate. Însă, pot fi folosite și aplicații de control parental, prin intermediul cărora părinții reușesc să gestioneze aspectele privind experiența copilului pe internet. 

De asemenea, este important ca părinții să cunoască parolele copiilor de pe orice aplicație sau platformă pe care o folosesc.

Asigurarea discretă a securității copilului

Pe lângă monitorizarea activității sale în mediul online, în special pe platformele Social Media, părinții pot apela și la dispozitive discrete de supraveghere, ele oferind multe avantaje în materie de siguranță și protecție. În măsura în care copiii încep să nu se mai comporte firesc, evitând comunicarea, părinții devin tot mai îngrijorați de starea lor. Un control mult prea impunător poate să nu fie soluția potrivită dacă adolescentul are un comportament rigid. Însă, pot fi utilizate microfoane sau camere spion pentru a afla cauzele pentru care abordează un comportament inadecvat și totodată dacă este expus unor amenințări.

În calitate de adulți, conștientizăm că unele persoane din online au o identitate falsă, însă copiii pot fi foarte creduli în privința oamenilor cu care interacționează pe chat, aceștia ajungând în final să se întâlnească față în față. Consecințele pot fi diverse, din acest motiv prevenția este o prioritate.

Concluzii

Pentru a putea garanta siguranța copiilor pe internet, părinții trebuie să înțeleagă ce fac aceștia în mediul online. Pentru a da cele mai bune sfaturi copiilor, părinții trebuie să fie atenți la orice semnal de alarmă, să mențină un dialog deschis cu aceștia și să îi ghideze continuu. 

Este inevitabilă utilizarea internetului în ziua de astăzi, copiii fiind familiarizați cu tot ce înseamnă universul digital. Însă, pentru a asigura protecția lor în online, primul pas este educația și formarea unor obiceiuri corecte.


Taguri: