https://www.smtsol.ro/blog/image/cache/catalog/Blog/siguranta%20persoanelor%20varstnice%20sau%20vulnerabile-1170x600.jpg

Cum garantezi siguranta persoanelor vârstnice sau a celor vulnerabile?

 • 20 Apr 2022
 • |   0 Comentarii

De cele mai multe ori, persoanele vârstnice sau cele vulnerabile au nevoie de ajutor atunci când vine vorba de menținerea sănătății și siguranței. În plus, multe dintre persoanele care au grijă de aceste categorii de oameni nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a apela la serviciile speciale de îngrijire. De asemenea, poate că uneori nici nu au încredere în calitatea acestor servicii prin prisma faptului că au existat numeroase incidente de îngrijire abuzivă în facilitățile create în acest sens.

Fie că se află în propria lor casă, acasă la tine sau într-un cămin dedicat, siguranța persoanelor dragi (vârstnice/ vulnerabile) reprezintă o preocupare majoră pentru că ești forțat să-ți pui încrederea în oameni pe care abia îi cunoști pentru a avea grijă de o persoană care înseamnă totul pentru tine. Aceste categorii de oameni sunt constant expuși riscului de a se accidenta, iar miza devine și mai mare atunci când vorbim de cazuri de demență sau afecțiuni fizice.

Din fericire, există o soluție accesibilă pentru a preveni aceste riscuri potențiale și anume garantarea siguranței cu ajutorul sistemelor de supraveghere audio-video/ a locației. Prin urmare, aceste produse sunt o alternativă care îți permite să verifici că cei dragi sunt în siguranță atunci când nu ești în preajma lor.

Care este rolul camerelor spion în cazul persoanelor vârstnice sau a celor vulnerabile?


Statisticile arată că, în 2008-2019, numărul de persoane rezidente de peste 65 de ani a crescut semnificativ, reprezentând 18,5% din totalul populației rezidente. În plus, la 31 decembrie 2021, numărul total de persoane cu dizabilităţi a ajuns la de 865.573 persoane, dintre care 98,09% se află în îngrijirea rudelor și/ sau trăiesc independent și doar 1,91% trăiesc în facilități dedicate de asistență socială.

A avea grijă de o persoană în vârstă sau vulnerabilă este, de cele mai multe ori, o activitate destul de dificilă (mai ales dacă nu dispui de suficient timp liber sau de resurse), obositoare și de lungă durată. Dar, un real ajutor în acest demers se referă la apelarea la camere spion sau a altor soluții de supraveghere. Deși camerele spion sunt asociate cu babysitter-ul, acestea pot fi la fel de valoroase pentru protejarea persoanelor vârstnice/ vulnerabile rămase singure sau cu un îngrijitor, la domiciliu sau într-o unitate dedicată.

Ele sunt deosebit de utile deoarece oferă rudelor siguranța că cei dragi sunt protejați de orice risc, reușind totodată să identifice și să descurajeze eventualii agresorii care atentează la viața victimelor, iIndiferent că se optează pentru:

 • soluții fixe (sisteme cctv sau camere spy integrate în obiecte obișnuite);

 • cele la purtător (ceasuri de mână cu camera spion, tricou, etc).

Nevoia de a monitoriza persoanele vârstnice și cele vulnerabile se accentuează și pe fondul faptului că infrastructura orașelor este funcțională mai mult pentru oamenii sănătoși și apți de muncă, decât pentru cei din categoriile vulnerabile. De aceea, oamenii (ale căror capacități sunt limitate) se confruntă cu o multitudine de bariere care le împiedică desfășurarea activităților zilnice. Prin urmare, supravegherea activității lor vine ca o soluție în demersul de prevenire a eventualelor situații care ar pune în pericol siguranța acestora. De asemenea, acest lucru contribuie la o creștere a calității vieții lor.

Ce trebuie să faci pentru a garanta siguranța persoanelor vârstnice/ vulnerabile?


Atunci când nu ești acasă, trebuie să știi că îngrijirea de la distanță presupune o serie de provocări unice, însă noile tehnologii permit o eficientizare a acestui proces. De aceea, poți investi în sisteme de supraveghere care îți transmit notificări privind potențialele probleme de sănătate sau de siguranță pe care persoanele dragi le pot întâmpina când nu ești în preajma lor. 

Pe fondul monitorizării în timp real a imaginii și sunetului, camerele spy și celelalte soluții de supraveghere permit rudelor să beneficieze de un oarecare nivel de confort, diminuând stresul și nevoia de a fi fizic, în permanență, alături de ei. 

Totuși, alegerea sistemului potrivit de supraveghere nu este atât de simplă pe cât ar părea întrucât trebuie să iei în calcul mai multe criterii, cum ar fi scopul monitorizării, numărul de încăperi care trebuie supravegheate, posibilitatea de control de la distanță, notificări în caz de probleme, etc.

Pe piață, oferta de camere spy și alte sisteme de monitorizare este extrem de variată. De aceea, monitorizarea se poate realiza cu ajutorul mai multor instrumente:

 • Camere spy, integrate în obiecte uzuale (ceas cu alarmă, detector de fum, instrumente de scris, odorizant cameră, biblioraft, etc);

 • Camere fixe, care permit și o vizualizare a întregii locuințe și a persoanelor sau altor factori cu care intră în contact persoana vârstnică/ vulnerabilă;

 • Gps trackere, care transmite notificări cu privire la localizarea persoanei vulnerabile/ vârstnice mai ales dacă aceasta obișnuiește să părăsească locuința. 

Care sunt beneficiile sistemelor de monitorizare a persoanelor vârstnice/ vulnerabile?

Soluțiile de supraveghere au următoarele avantaje:

 • Detectarea la timp a situațiilor de violență și identificarea făptașilor;

 • Detectarea cauzelor care determină anumite răni sau situații;

 • Liniștea sufletească a rudelor care au grijă de aceste categorii de persoane;

 • Securitatea sporită a locuinței;

 • Prevenirea cheltuielilor asociate eventualelor accidentări;

 • Mai multe șanse de a fi în legătură cu persoanele vârstnice/vulnerabile, etc.

Taguri: