https://www.smtsol.ro/blog/image/cache/catalog/30.10/supravegherea%20activitatii%20dadacei-1170x600.jpg

Cum putem supraveghea activitatea bonei cu o cameră ascunsă

 • 30 Oct 2020
 • |   0 Comentarii

Camerele spion sunt foarte solicitate pentru asigurarea securității locuințelor, fiind utilizate chiar și în aplicații militare. Se anticipează creșterea pieței globale a camerelor ascunse cu o rată considerabilă în perioada 2020-2025. Motivul principal pentru care cererea pentru camerele spion va cunoaște o creștere deosebită este acela că persoanele sunt mai dornice să cheltuiască pentru atât pentru siguranța personală, cât și pentru a copiilor lor.

Într-o societate haotică, caracterizată de tehnologie, siguranța copilului rămâne unul dintre cele mai importante aspecte urmărite de părinți. Astăzi, munca ocupă cel mai mult timp din zi și, din acest motiv, ei sunt nevoiți să apeleze la serviciile unei bone pentru a se ocupa de îngrijirea copiilor lor.

Opțiunea de a lăsa copilul cu o dădacă reprezintă unica soluție pentru părinții care trebuie să se întoarcă la locul de muncă după concediul de maternitate sau de paternitate. Dar, aceasta este o variantă destul de riscantă având în vedere cazurile de neglijență care s-au petrecut în ultimul timp.

Profesionalismul și competența în rândul dădacelor sunt caracteristici rar întâlnite deoarece, în majoritatea cazurilor, sunt alese bone tinere cu foarte puțină experiență sau chiar deloc în ceea ce înseamnă creșterea și dezvoltarea armonioasă a unui copil. Din acest motiv, este important ca înainte de orice decizie privind alegerea bonei, să se facă o mică cercetare și să se găsească răspunsuri la următoarele întrebări:

 • Este bona o soluție bună pentru îngrijirea copilului meu?
 • Copilul este fericit cu această decizie?
 • Vor fi consecințe în urma adoptării acestei decizii?
 • Cum pot verifica activitatea acesteia în tot acest timp?

Situații întâlnite de părinții care apelează la bone


Psihologii consideră că bona trebuie să îndeplinească două mari criterii:

 • Să știe cum să procedeze în cazul unor situații de urgență;
 • Să inspire și să dovedească că este o persoană de încredere.

De-a lungul timpului, au fost publicate mai multe mărturii tulburătoare ale părinților privind experiența trăită de copiii lor cu bone nepregătite și violente. Au fost situații în care copiii au dezvoltat fobii bazate pe traumele trăite în urma comportamentului violent al bonei. Aspectele care au determinat apariția acestor cazuri pot fi cele legate de:

⮚ Neglijență: aceasta este una dintre greșelile frecvente ale unei bone. Nu implică în mod direct copilul/ copiii, dar indirect poate conduce la accidente nefericite. Atunci când dădaca nu este pregătită corespunzător și nu are suficientă experiență cu copiii, neglijența este o problemă des întâlnită. Spre exemplu, dădaca poate întreprinde orice fel de activitate (ascultat muzică, vizionare de filme/ seriale, vorbit mult la telefon, etc), în timp ce micuțul se joacă sau doarme nesupravegheat prin cameră;

⮚ Respectarea programului: o altă situație care se poate ivi în colaborarea cu dădacele este cea legată de nerespectarea programului creat de părinți pentru copil. Bonele cu o experiență mai îndelungată pot interveni cu păreri personale în ceea ce privesc: orele de somn, meniul diversificat al copilului, orele de joacă sau tv. Această abordare poate avea intenții bune dar, uneori, poate fi în dezavantajul micuțului;

⮚ Falsa imagine: din nefericire, se pot întâlni persoane instabile emoțional, care la prima vedere par de încredere și au recomandări excelente în spate. Aceste persoane ajung să devină bone ca urmare a studiilor avute și a încrederii depline acordate de către ceilalți părinți care au apelat la serviciile acesteia. Sunt mulți părinți care se lasă păcăliți de această imagine falsă și ajung să depisteze abaterile doar atunci când copiii au fost deja afectați de comportamentul deviant al dădacei.

Dacă se ajunge în situația în care copiii sunt maltratați atât verbal, cât și fizic, în mod clar, bona suferă de tulburări de personalitate sau chiar boli psihiceOrice abuz asupra celor mici are un impact imediat și are ca rezultat traume emoționale de lungă durată. Efectele sunt numeroase:

 • decalări de limbaj;
 • dezvoltare întârziată (privind expresivitatea, postura, gesturile);
 • până la probleme de comportament (panică, timiditate, izolare).

Un alt semnal de alarmă poate fi reprezentat de vânătăi sau urme pe corpul copilului. Vânătăile pot să apară în urma unor căzături sau neglijenței în supravegherea acestuia, dar pot fi provocate și de bonă, mai ales într-o criză de furie.

Din diverse motive, se recomandă utilizarea dispozitivelor de supraveghere video pentru a elimina:

 • orice suspiciune legată de comportamentul dădacei;
 • respectiv, eventualele abuzuri care au consecințe greu de remediat.

În prezent, majoritatea familiilor care apelează la serviciile unei bone, utilizează dispozitivele de supraveghere video pentru a monitoriza copiii când părinții nu sunt prin preajmă. Fie că sunt la serviciu sau în altă parte, aceștia pot verifica dacă dădaca angajată își ia în serios responsabilitățile și are grijă de copil/ copii, în conformitate cu contractul înregistrat.

Apelarea la camere ascunse


Aceste dispozitive ascunse de supraveghere reprezintă soluția optimă atunci când rămâne locuința nepăzită.

Camerele ascunse sunt atât de bine deghizate, încât reușesc să înregistreze și să capteze imaginile dorite, indiferent de locul unde ar fi amplasate.

Camera ascunsă poate fi utilizată în mai multe contexte:

✔ Spionaj;

✔ Supraveghere;

✔ Securitate;

✔ Siguranța copilului.

Piața de dispozitive de supraveghere de spionaj devine tot mai la îndemână pentru familiile cu buget limitat. Pe site-urile de specialitate, un dispozitiv de supraveghere simplu, dar eficient, poate fi instalat cu un cost redus. Acesta reprezintă un procent extrem de mic în totalul de cheltuieli generate pentru garantarea siguranței copilului.

Camerele ascunse sunt cele mai potrivite pentru supravegherea bonelor deoarece înregistrează orice abatere și pot fi camuflate foarte simplu. Se pot include cu ușurință în:

 • Corpuri de iluminat;
 • Tavane false;
 • Odorizante de cameră;
 • Ceasuri digitale;
 • Obiecte de mici dimensiuni: chei auto/ breloc/ instrumente de scris/ brichete;
 • Tablouri.

Camerele ascunse reprezintă una dintre cele mai bune metode prin care părinții se asigură că dadaca aleasă va îngriji copilul cu profesionalism și implicare. Ideal ar fi, ca la angajarea bonei, camerele ascunse să fie deja instalate.

Tipuri de camere ascunse

Camera wireless


Modul de funcționare a camerei wireless este simplu: aceasta transmite semnalul video și audio înregistrate, prin legătura radio. Pentru înregistrarea imaginile surprinse este necesar un card de memorie. Avantajul acesteia constă în faptul că nu este conectată de fire, cabluri sau alte accesorii.

Pentru înlăturarea unor probleme ce țin de siguranță, se recomandă părinților achiziționarea acestor camere wireless pentru a verifica activitatea bonei în timp real. Ultimele modele de dispozitive apărute sunt dotate cu microfon spion, care permite ascultarea discuțiilor în locuința supravegheată.

Camerele wireless pot, cu ajutorul internetului, să ofere imagini live, utilizând un telefon/ tabletă cu sisteme de operare Android sau iOS. Aceste dispozitive au dimensiuni mici și se caracterizează prin posibilitatea de a fi instalate în orice colț al locuinței sau în orice obiect de decor (fără a trezi suspiciuni din partea bonei).

O astfel de cameră se poate fi folosită și noaptea, deoarece are în componența sa diode infraroșii care permit înregistrarea pe întuneric. Nu există culori în câmpul infraroșu, motiv pentru care, înregistrările din timpul nopții vor fi în alb și negru.

Camere cu senzori de mișcare și/sau fum


O opțiune, des folosită, pentru supravegherea ascunsă este reprezentată de utilizarea camerelor camuflate în carcase de senzori de mișcare/ fum (PIR). Acest tip de carcasă ascunde bine camera, iar instalarea este una foarte ușoară.

Senzorii de mișcare sunt activați atunci când „simt” mișcare în locuința supravegheată. Dacă se dorește și înregistrare audio, atunci se poate atașa și un microfon pentru o supraveghere mai detaliată.

Camera de acest tip este una discretă și poate fi confundată cu un senzor de alarmă sau fum.

Camere pinhole


Aceste aparate ascunse pentru supraveghere au dimensiuni mici și sunt dotate cu o lentilă specială de lungimea unui vârf de creion. Se pot camufla foarte simplu pe mobilier, în vizor sau în alte obiecte din locuință. Sistemul camerei are în componență două elemente și anume:

 • Camera propriu-zisă;
 • Server utilizat pentru alimentare și înregistrare.

Mini camere spion integrate în obiecte uzuale


Acestea nu pot fi utilizate independent de obiectul în care au fost atașate inițial. Dimensiunile camerei sunt reduse, fapt ce conduce la performanțe mai scăzute față de celelalte tipuri de dispozitive ascunse de supraveghere. De obicei, camerele sunt încorporate în obiecte precum:

 • Ochelari;
 • Jucării;
 • Brichete;
 • Chei auto;
 • Scrumiere;
 • Nasturi;
 • Portofel.

Dezavantajul camerelor de acest tip este acela că nu sunt dotate cu funcții pentru condițiile scăzute de iluminare.

Camera ascunsă WEB


Are la bază aceleași funcții ca o camera WEB obișnuită cu diferența că se pot înregistra imagini fără ca persoana să își dea seama. Practic, funcția de înregistrare poate fi activată fără ca acest lucru să se se observe.

Avantajele utilizării camerelor ascunse

Achiziționând acest tip de cameră:

 • ai siguranța că activitățile întreprinse de bonă în locuința ta sunt cele stabilite în contract
 • ai proba oricărei abateri a acesteia, ce poate fi utilizată în instanță.

Un astfel de dispozitiv poate fi greu de depistat deoarece se găsește sub forme diferite.

Acestea au capacitatea de a înregistra de la diferite distanțe, atât pe timpul zilei, cât și pe parcursul nopții datorită funcției de night vision.

Unele dintre aceste camere dețin senzori de mișcare și microfon, oferind o supraveghere complexă. De asemenea, se pot seta alarme cu scopul de a porni camera video la o anumită oră, respectiv de a o opri într-un anumit interval orar.

Autonomia camerelor este una ridicată, motiv pentru care se permit înregistrări video și audio de câteva ore bune (6-8 ore), fără riscul de a pierde imaginile furnizate. Pentru transferul imaginilor este nevoie doar de o conexiune bună la internet sau de un cablu USB.

Un alt aspect pe care cumpărătorii îl iau în calcul la achiziționarea unei camere ascunse este claritatea și calitatea imaginilor. Camerele ascunse moderne au în spate o tehnologie dezvoltată care oferă imaginii rezoluția dorită. Odată cu aceasta va furniza un contrast mai dinamic și o redare mai precisă a culorilor.

Prețul camerelor ascunse

Cea mai bună cameră ascunsă trebuie aleasă în funcție de necesități. Dacă se dorește cameră cu funcții ce includ senzori de mișcare și viziune pe timpul nopții, atunci este nevoie de un buget mai mare deoarece acestea sunt printre cele mai scumpe dispozitive ascunse de supraveghere.

La un buget mediu se pot achiziționa camere ascunse încorporate în obiecte sau camere cu card de memorie mare. Camerele ascunse wireless sunt variante mai ieftine de dispozitive din această categorie.

Pregătiri înaintea instalării camerelor ascunse


Înainte de a instala camerele ascunse de supraveghere, trebuie să realizezi o mică cercetare a locuinței. De aceea, ai în vedere următoarele aspecte cheie:

 • Lumina în încăpere: trebuie verificată zona unde va fi instalată camera. Aceasta trebuie amplasată cât mai departe de sursa de lumină pentru ca persoanele din încăpere să fie observate foarte bine;
 • Poziția camerei ascunse:  să fie bine camuflată și să poată fi confundată cu alte obiecte uzuale din încăpere. Indicat ar fi ca poziția camerei ascunse să permită o vizualizare a întregului spațiu;
 • Aplicația camerei ascunse: Orice cameră spion vine la pachet cu un software special. Mai precis, după ce a avut loc montarea propriu-zisă a camerei, se instalează aplicația aferentă pe telefonul personal;
 • Verificarea calității imaginilor: dacă în urma realizării probei camerelor, înregistrările au probleme cu sonorul sau sunt caracterizate de o calitatea redusă a imaginilor, este necesară schimbarea poziției acesteia și efectuarea reglajelor corespunzătoare

O soluție pentru a alege cea mai potrivită bonă constă în:

 • apelarea la cunoștințe, prieteni sau rude, care îți pot recomanda o persoană de încredere
 • posibilitatea de a încerca la companiile specializate care prestează servicii de îngrijire și supraveghere pentru copii.

Dacă ai început colaborarea cu o bonă și nu ești sigur de grija și profesionalismul acesteia în raport cu cel mic, poți folosi o cameră ascunsă pentru a verifica dacă totul decurge cum ai plănuit.

Dar trebuie precizat faptul că folosirea camerelor ascunse trebuie să aibă loc ținând cont de măsurile legislative în vigoare privind:

✔ folosirea metodelor de supraveghere video;

✔ protecția datelor cu caracter personal;

✔ protecția persoanelor.

Legalitatea instalării camerelor de supraveghere reprezintă un subiect destul de controversat. De cele mai multe ori, legea dă bătăi de cap persoanelor care își doresc o securizare complexă a locuinței și o verificare atentă a activităților persoanelor care se află în interiorul acesteia. De aceea, se recomandă să apelezi la o firmă specializată în domeniul camerelor spion și să cauți informații despre legislația în vigoare la avocați și notari.

Taguri: